Alibaba stoot door naar de top van de cloud

Met zo’n 25 miljard euro en 5.000 nieuwe medewerkers wil Alibaba Cloud de druk op de Amerikaanse hyperscalers AWS, Microsoft en Google opvoeren. In 2023 wil het Chinese concern ’s werelds grootste aanbieder van clouddiensten zijn.

Op de Alibaba Cloud Summit begin juli bevestigde Alibaba opnieuw zijn ambitieuze plannen voor de toekomst: in 2023 wil het concern ’s werelds grootste aanbieder van clouddiensten zijn. Om dit doel te bereiken, investeert Alibaba ongeveer 25 miljard euro in de uitbreiding van zijn cloudinfrastructuur. Het is ook van plan om 5.000 nieuwe werknemers aan te nemen.

“Als de grootste aanbieder van clouddiensten in Azië-Pacific zullen we onze investeringen de komende drie jaar blijven verhogen om onze infrastructuur, onze oplossingen en onze rol in het bredere technologie-ecosysteem te versterken, zodat we niet alleen in Azië-Pacific de vertrouwde partner bij uitstek kunnen zijn”, benadrukte Jeff Zhang, president van Alibaba Cloud Intelligence, tijdens de topontmoeting.

Uitbreiding, portfolio en partnerschappen

Om dit doel te bereiken, zegt het bedrijf van plan te zijn verder uit te breiden in zijn kernmarkt Azië, maar ook in de Europese regio. Dit komt doordat de groep zich tot dusver duidelijk heeft geconcentreerd op markten in Azië. Om zijn expansie-inspanningen voort te zetten, zal Alibaba Cloud begin 2021 een derde datacenter openen in Indonesië. Daarnaast heeft de cloudprovider in april van dit jaar naar aanleiding van de Corona-crisis zijn portfolio uitgebreid met extra diensten op het gebied van werken op afstand en leren op afstand. Verwacht wordt dat andere diensten, zoals een onlangs aangekondigde database-oplossing, het aanbod voortdurend zullen aanvullen.

Daarnaast verzekerde Zhang op de top dat hij zal blijven samenwerken met wereldwijde partners. Vorige maand kondigde Alibaba Cloud een investering van ongeveer 250 miljoen euro aan om “innovatie van gezamenlijke partners dit fiscale jaar te versnellen”. Het geld is bestemd voor het vlaggenschip, de “China Gateway” oplossing. De “Gateway” is bedoeld om cloudbronnen beschikbaar te maken voor internationale bedrijven, waardoor ze snel toegang krijgen tot de infrastructuur van Aziatische markten zoals China en Zuidoost-Azië.

Harde concurrentie

In zijn rapport over de wereldwijde publieke cloudmarkt heeft marktonderzoeksbureau Gartner Alibaba Cloud in 2018 op de derde plaats gezet, achter Amazon en Microsoft – en vóór Google. Het opmerkelijke was toen dat hoewel Microsoft en Google van 2017 tot 2018 ongeveer 60 procent groei zagen in de cloud, Alibaba juist met meer dan 90 procent omhoog ging.

Terwijl Alibaba Cloud wordt beschouwd als de grootste aanbieder van cloud computing-diensten in de regio Azië-Pacific, domineren AWS, Microsoft en Google de markt in de VS en Europa. Of een investering van 25 miljard euro voldoende zal zijn om de topdog AWS in de wereldwijde wolkenhemel in te halen, is de vraag. Ter vergelijking: volgens Statista groeiden de inkomsten van AWS alleen al in het laatste kwartaal van 2019 met ongeveer 34 procent jaar-op-jaar tot ongeveer 8,8 miljard euro. Hoewel Alibaba Cloud succesvol is geweest, is het nog ver verwijderd van de omzetdoelstellingen van de cloudmarktleider: In het vierde kwartaal van 2019 brak de omzet van Alibaba’s cloudactiviteiten voor het eerst in één kwartaal door de grens van tien miljard yuan (ongeveer 1,2 miljard euro) en steeg het met ongeveer 62 procent op jaarbasis tot ongeveer 1,54 miljard euro, hoewel het nog steeds ver achter ligt bij dat van AWS.

.