De afkorting DSL staat voor de Engelse term “digital subscriber line”. Dit is een norm voor datatransmissie die datasnelheden tot 1.000 Mbit/s mogelijk maakt.
Met DSL worden gegevens verzonden via koperen kabels waarlangs gegevens op hoge en lage frequenties kunnen worden verzonden. Een klein deel van het lage frequentiebereik wordt gebruikt voor klassieke telefonie via het vaste net, de resterende bandbreedtes zijn beschikbaar voor de internetverbinding. DSL-verbindingen worden ook breedbandinternet genoemd vanwege hun frequentiebereik. De overstap naar DSL kan aan de kant van de eindgebruiker worden gemaakt zonder dat de verbindingen technisch hoeven te worden aangepast. Voor telefonie en stationair surfen via DSL is alleen een bijbehorend modem nodig.
Hoge datasnelheden in verschillende varianten
Datatatatransmissie via koperkabel kan met snelheden tot 1.000 Mbps plaatsvinden. Afhankelijk van de snelheid bieden providers ADSL-, VDSL- en SDSL-tarieven aan. ADSL is de standaard DSL. De datasnelheden liggen tussen 6 en 25 Mbit/s, hoewel ze in sommige plattelandsgebieden nog lager liggen. De algemene norm is tegenwoordig echter “DSL 16.000”. Wie er gebruik van maakt, is online met een datasnelheid van 16 Mbit/s.
VDSL daarentegen ondersteunt datasnelheden tot 100 Mbit/s. Het is op de markt verkrijgbaar als VDSL 1 met datasnelheden tot 50 Mbit/s en VDSL 2 met snelheden tot 100 Mbit/s. VDSL-verbindingen hebben hogere bandbreedtes dan standaard DSL. Ze ondersteunen dus niet alleen comfortabel surfen, maar ook uitgebreidere onlinetoepassingen zoals internettelevisie.
SDSL – glasvezelkabels ondersteunen supersnel surfen
In tegenstelling tot ADSL en VDSL, die verschillende datasnelheden hebben voor upstream en downstream, zijn de datasnelheden voor SDSL gelijk voor beide procedures. SDSL is dus een zogenaamde “symmetrische verbinding”. Deze DSL-variant is in de eerste plaats ontworpen voor de eisen van zakelijke klanten die grote hoeveelheden gegevens met de hoogst mogelijke snelheid moeten verzenden. SDSL-datasnelheden overschrijden de grens van 1.000 of zelfs 2.000 Mbit/s. Het transmissiemedium is geen koperdraad, maar glasvezelkabel. In Duitsland wordt momenteel een soortgelijk netwerk gebouwd door Deutsche Telekom. Momenteel zijn downloadsnelheden tot 1.000 Mbit/s en uploadsnelheden tot 500 Mbit/s mogelijk op het glasvezelnetwerk van Deutsche Telekom. Voor particuliere gebruikers en voor zakelijke klanten worden overeenkomstige tarieven aangeboden, op voorwaarde dat het netwerk reeds beschikbaar is.