Was ist Arpanet?

Arpanet ist das Kürzel für ein US-amerikanisches Computernetzwerk. Es gilt als der Vorreiter unseres modernen Internets. Zielsetzung war es, verschiedenen Computer-Usern eine komfortable Kommunikation via Netzwerkanbindung zu ermöglichen.

Arpanet ist die Kurzform aus den Anfangsbuchstaben der folgenden Begriffe:

  • A = Advanced
  • R = Research
  • P = Project
  • A = Agency
  • NET = Network

Initiiert wurde das Projekt im Jahr 1968 von Forschern unter Federführung des Verteidigungsministeriums der Vereinigten Staaten von Amerika sowie des Massachusetts Institute of Technology. Het doel was een computernetwerk op te zetten dat gedecentraliseerd was en verschillende Amerikaanse universiteiten met elkaar kon verbinden.

Verbindingen via de telefoon

Hoewel het gedecentraliseerde karakter van Arpanet in staat was het internet in zijn huidige vorm voor te bereiden, was het technisch nog ver verwijderd van moderne normen. De verbinding werd tot stand gebracht via telefoonlijnen, maar dit maakte het voor het eerst mogelijk om over grotere afstanden met elkaar te communiceren.

Packet switching als belangrijk concept

Packet switching was het concept dat de doelgerichte ontwikkeling mogelijk maakte naar het internet zoals we dat nu kennen. Packet switching betekent dat een bericht in pakketjes kan worden verdeeld en zo in brokjes kan worden doorgegeven. Op deze manier kan de gegevensoverdracht tussen zender en ontvanger comfortabeler en sneller verlopen.

Unix en C geïntegreerd als waardevolle helpers

De ontwikkelaars van Arpanet hadden het geluk dat hun centrale netwerk doelgericht kon worden ondersteund door twee innovaties die ook in die tijd werden ontwikkeld. Het Unix-besturingssysteem en de programmeertaal C gaven vorm aan de Arpanet-standaard en droegen er in belangrijke mate toe bij dat het Arpanet de basis werd van de moderne datatransmissie. Een rechtstreekse afstammeling is overigens Linux, dat vandaag de dag nog steeds veelvuldig professioneel wordt gebruikt in de serversector.

Van planning tot realisatie

Het duurde slechts ongeveer een jaar voordat het concept van Arpanet in de praktijk werd gebracht: BBN Technologies, een in de VS gevestigde informatietechnologiedeskundige, kreeg de opdracht Arpanet te verwezenlijken. In dit kader ontwikkelde het bedrijf de Interface Message Processor, die de basis vormde voor het toen revolutionaire netwerk. De verbinding werd mogelijk gemaakt via modems in het 50 KBit/s bereik. Hoewel dit niet te vergelijken is met de huidige normen, vormde het toch de basis voor de netwerktechnologie van het Internet. De ontwikkelaars hadden ongeveer negen maanden nodig om de hardware- en softwarecomponenten te ontwikkelen, alsmede de pakketschakeling zelf, om ze onderling compatibel te maken en om ze op een doelgerichte manier te implementeren. Een andere mijlpaal in de ontwikkeling van Arpanet was het jaar 1983, omdat hier de TCP/IP-protocollen werden gebruikt die het internettijdperk inluidden.