De meest voorkomende oorzaak van dataverlies is de mens. Kroll Ontrack ontdekte dit in een recente studie en adviseert om hier consequenties aan te verbinden.
Wat is erger dan wind en storm? Het is niet de computerworm – het zijn de mensen. Mensen zijn verantwoordelijk voor de meeste gegevensverliezen. Dit is het resultaat van een wereldwijd onderzoek door Kroll Ontrack. De specialist in gegevensherstel vroeg meer dan 2.000 deelnemers uit 17 landen wereldwijd naar de oorzaak van hun meest recente gegevensverlies. Volgens de enquête beschouwt 40 procent van de respondenten menselijke fouten als de belangrijkste oorzaak. De ontwikkeling van het uitzicht is opmerkelijk: In het vorige onderzoek in 2005 beschouwde slechts elf procent van de respondenten gebruikers als de oorzaak van gegevensverlies.
Toen gaf 56 procent van de respondenten hardware- en systeemfouten de schuld als de belangrijkste oorzaak van gegevensproblemen. Computervirussen wonnen opnieuw terrein als boosdoeners: terwijl virussen in 2005 nog op vier procent “verwijtbaarheid” werden gerangschikt, kwamen ze dit jaar uit op iets minder dan zeven procent. Natuurrampen waren verantwoordelijk voor 2,7 procent van de gegevensverliezen. Verrassend was echter dat bijna een vijfde van de getroffenen niet kon achterhalen hoe en waarom hun gegevens waren verdwenen.
Volgens Kroll Ontrack moet iedere particuliere en professionele gebruiker er daarom voor zorgen dat de nieuwe opslagtechnologieën deskundig worden gebruikt en dat van kritieke gegevens bovendien redundante backups worden gemaakt. “In geval van nood zou elke gebruiker een persoonlijk rampherstelplan moeten hebben om de continuïteit van zijn bedrijf te waarborgen,” zegt Peter Böhret, Managing Director bij Kroll Ontrack, en legt verder uit: “Gegevensverlies kan ernstige gevolgen hebben. Of de gegevens nu zijn beschadigd door een virus, of kritieke bestanden, volumes of virtuele machines per ongeluk zijn verwijderd en er geen back-up is of deze defect is.”