Uitbreiding AVM Fritz!Box en Telekom Speedport router

Wie nog een oude Fritz!Box of een Telekom Speedport router over heeft of meer uit zijn huidige router wil halen, kan met Freetz professionele componenten zoals een Apache webserver op de Fritz!Box bedienen. Dit bespaart een aparte server en upgradet de Fritz!Box. Er zijn ook uitbreidingen voor Telekom routers.

OpenSource firmwares zijn beschikbaar voor de meeste routers. AVM is echter veel restrictiever met zijn Fritz!Boxes en staat niet toe dat de interne firmware wordt vervangen. Het is echter mogelijk om met het gereedschap Freetz de firmware van het apparaat uit te lezen en uit te breiden met nieuwe functies. Beheerders kunnen dan deze opgewaardeerde firmware terugspelen op de Fritz! box en een krachtige DNS, FTP, OpenVPN of web server verkrijgen. Er zijn echter ook talloze andere pakketten en functies.

De Fritz!Box gebruiken als Dwonload server

Naast Freetz zijn er ook enkele OpenSource extensies op het Internet waarmee AVM Fritz!Boxen kunnen worden uitgebreid. Als beheerders de Fritz!Load-extensie laden, kunnen zij via de webinterface van de Fritz!Box bestanden downloaden van het internet naar het lokale geheugen van de Fritz!Box. Dit is bijzonder praktisch wanneer grotere downloads moeten worden uitgevoerd, maar de beheerders hun eigen server niet willen belasten. Op deze manier kan de Fritz!Box en zijn NAS-systeem in een downloadserver worden veranderd.

Na de update is het nieuwe Fritz!Load-menu te vinden in het linkerdeel van het Fritz!Box-menu (zie afbeelding 1). Om een download te starten, klikken gebruikers op Download in Fritz!Load. De adressen van de bestanden moeten in het veld worden ingevoerd. De Fritz!Box verwerkt de downloads na elkaar zonder dat er een PC aan hoeft te staan.

Voorbereidingen om Freetz in de AVM-firmware te integreren

Diegenen die nog verder willen gaan en hele delen van de firmware willen toevoegen, moeten eens naar Freetz kijken. De software is gelicentieerd onder de Free Software Foundation Europe. Alvorens de firmware te wijzigen, dient men er rekening mee te houden dat Freetz zeer duidelijk ingrijpt in de firmware van de Fritz!Box. In geval van problemen is hulp van AVM niet te verwachten. Dit betekent dat beheerders alleen Fritz!Boxes moeten aanpassen die anders niet meer nodig zijn en in de toekomst dienst moeten doen als webservers of DNS-servers, of zich van tevoren goed vertrouwd moeten maken met Linux en Freetz.

Elke beheerder kan zijn eigen Freetz-image maken en de functies integreren die hij wenst. Voor dit doel stellen de ontwikkelaars een virtuele computer beschikbaar die is gebaseerd op VirtualBox. Deze wordt geïnstalleerd met Linux en biedt de Freetz ontwikkelomgeving.

Als er iets mis gaat, kunnen Fritz!Boxes worden hersteld met speciale herstel-tools. Deze kunnen worden gedownload van de FTP-site van AVM. De herstel wizard helpt om een Fritz!Box te herstellen. Hiervoor hoeft alleen een computer via een netwerkkabel met de Fritz!Box te worden verbonden (zie Figuur 2).

Starten van de Freetz-ontwikkelomgeving

De eenvoudigste manier om met Freetz te werken is door gebruik te maken van de Freetz Linux-ontwikkelomgeving. Deze open-source oplossing kan worden gedownload als een OVA-bestand. Na het downloaden wordt het OVA-bestand in VirtualBox geïmporteerd en vervolgens gestart. De import wordt uitgevoerd in VirtualBox via Import fileAppliance. Daarna is de oplossing beschikbaar als een virtuele computer in VirtualBox (zie figuur 3). Het inloggen op het Linux-systeem gebeurt met de gebruikersnaam freetz en het wachtwoord freetz.

De verbinding wordt gemaakt via Putty. Om de verbinding te laten werken, moet de optie Windows-Vertalingen worden geselecteerd in de instellingen na het starten van Putty. Aan de rechterkant moet de UTF-8 instelling geactiveerd zijn. Beheerders moeten deze instelling dan in het hoofdvenster opslaan met Opslaan. Vervolgens kan een verbinding tot stand worden gebracht. Ook hier zijn de gebruikersnaam en het wachtwoord freetz (zie figuur 4).

In het netwerk moet een DHCP-server beschikbaar zijn, die ook een standaardgateway distribueert. De virtuele server heeft internettoegang nodig. Als alternatief moeten beheerders handmatig een IP-adres aan de virtuele server toewijzen. Dit kan echter alleen met Linux-commando’s.

De eerste stap na de verbinding is het bijwerken van Freetz via Putty. Hiervoor zijn de volgende drie opdrachten nodig:

  • sudo apt-get update
  • sudo apt-get -d upgrade
  • sudo apt-get -y upgrade

Hiermee worden de beschikbare pakketten en programma’s in de VM bijgewerkt (zie figuur 5). Hoe de firmware-update vervolgens plaatsvindt en pakketten worden geïntegreerd, is hier te vinden (http://freetz.org/wiki/help/howtos/common/newbie).

Verbeteren telecom SpeedPort-routers met open source firmware

Sommige SpeedPort-routers zijn gemodificeerde AVM Fritz!Boxes. Deze systemen kunnen ook worden uitgebreid en verbeterd. In veel gevallen komen SpeedPort-routers overeen met AVM Fritz!Boxes 7170 of nieuwer. Dit betekent dat het over het algemeen mogelijk is om met Freetz te werken en de SpeedPort-routers aanzienlijk uit te breiden met nieuwe functies. De beste manier om dit te doen is gebruik te maken van de Speed2Fritz tool. Op dit punt hebt u de keuze tussen het importeren van gewijzigde updates van AVM, of zelfs Freetz. Dit is afhankelijk van de versie van de SpeedPort-router. Hoe je een SpeedPort-router onder Linux kunt ombouwen tot een AVM Fritz!Box wordt ook uitgelegd in de volgende Youtube-video:

Maar er zijn ook SpeedPort-modellen die niet van AVM zijn, bijvoorbeeld de Speedport W500V en de Targa WR500 VoIP. Maar ook hier zijn er alternatieve firmwares op basis van Linux. Deze bieden ook de mogelijkheid om uitgebreide functies te installeren. De BitSwitcher applicatie, ook een open source project, helpt hierbij.