Telekom en T-Systems ronden transformatieproces af

De aangekondigde strategische veranderingen voor de zakelijke klanten van Deutsche Telekom zijn op 1 juli 2020 van kracht geworden. Telekom Deutschland bundelt nu alle telecommunicatiediensten. T-Systems herpositioneert zich als een pure IT- en digitale dienstverlener.

Als onderdeel van de transformatie van T-Systems had haar CEO Adel Al-Saleh aangekondigd dat het bedrijf zich zou gaan richten op IT- en digitaliseringsoplossingen en dat de telecommunicatiediensten van T-Systems zouden worden geïntegreerd in het zakelijke klantensegment van Telekom Deutschland. In het kader daarvan zullen tegen medio 2020 ongeveer 3.000 werknemers in Duitsland, die bij T-Systems de activiteiten met telecommunicatie en de overheidssector verzorgden, naar de nieuwe dochteronderneming van Telekom Deutschland overgaan.

De toewijzing van zakelijke inhoud is ook internationaal aan het veranderen. Telekom Deutschland heeft meer dan een dozijn nieuwe nationale bedrijven opgericht (in Duitsland: Deutsche Telekom Business Solutions GmbH) voor de lokale telecommunicatiesector. In 24 landen worden in totaal 5.000 extra werknemers van T-Systems overgeplaatst naar de nieuwe dochterondernemingen van Telekom Deutschland. Hier bundelt Telekom ook de activiteiten met internationale netwerkexploitanten (Deutsche Telekom Global Carrier) en het beheer van internationale netwerken (Network Infrastructure).

Dus zullen zowel kleine als grote zakelijke klanten en multinationale ondernemingen in de toekomst op het gebied van telecommunicatie wereldwijd worden bediend met een geïntegreerde portefeuille van Telekom Deutschland GmbH. “Bij Telekom Deutschland wordt een geïntegreerde telecommunicatiedivisie gecreëerd voor zakelijke klanten van klein tot groot, alsmede innovatieve digitaliseringsoplossingen en IT voor het MKB. Know-how en processen zullen samenvloeien. Interfaces en overstappunten zullen worden geëlimineerd en we zullen de serviceprocessen consistent maken”, verklaart Hagen Rickmann, de verantwoordelijke algemeen directeur van Telekom Deutschland. En met betrekking tot de nieuwe Corona-waarschuwingsapp, die samen met SAP is ontwikkeld, zei Rickmann: “De digitalisering heeft een grote sprong voorwaarts gemaakt als gevolg van de Corona-crisis. De digitale transformatie komt met een enorme snelheid op gang. Op dit moment hebben we onze positie als toonaangevende digitaliseerder in het middensegment van de markt verstevigd door op korte termijn te leveren.”

Nieuwe focus om slagkracht te vergroten

De officiële overdracht van activiteiten vond zoals gepland plaats op 1 juli 2020, na een akkoord met de ondernemingsraad zes maanden geleden. Volgens deze overeenkomst zal T-Systems zich voortaan volledig toeleggen op oplossingen voor informatietechnologie en digitalisering voor de grootste klanten van Telekom wereldwijd. Het aanbod volgt een systemische aanpak, legde Al-Saleh uit, van de toeleveringsketen tot de gezondheidszorg, van mobiliteit tot openbare diensten. “De Corona-crisis heeft eens te meer aangetoond hoezeer de economie en de samenleving met elkaar verweven zijn,” aldus CEO Al-Saleh. “Het nieuwe T-Systems gaat deze enorme nieuwe uitdagingen aan met dezelfde vertrouwde, resultaatgerichte aanpak waarop zijn decennialange relaties met klanten al zijn gebouwd.”

Door de herpositionering richt T-Systems zich op de ontwikkeling, implementatie, integratie en exploitatie van private en publieke IT-infrastructuren en -toepassingen, met inbegrip van strategische digitalisering en daaraan gerelateerde transformatieoplossingen. Ook nieuw is de sterke oriëntatie op de industrie bij de ontwikkeling van oplossingen en de verkoop. T-Systems is al tientallen jaren marktleider in de automobielindustrie en de overheidssector en wil ook een marktleidende positie ontwikkelen in de gezondheidszorg, de detailhandel, de logistiek, het bank- en verzekeringswezen, de verwerkende industrie, de farmaceutische industrie en de chemische industrie. Daartoe heeft de onderneming voor elk van deze bedrijfstakken teams van deskundigen samengesteld.

T-Systems wil connectiviteit uit de kernactiviteiten van Telekom combineren met nieuwe digitale mogelijkheden. De eigen Open Telekom Cloud en partnerschappen met hyperscalers zoals Microsoft, AWS en Google vormen de basis voor individuele private, publieke of edge cloud-omgevingen voor de digitale onderneming van de toekomst. Daartoe blijft T-Systems investeren in managed services met de hyperscalers en brengt het zijn bewezen tools, praktijken en knowhow naar multi-cloudomgevingen.

T-Systems’ Cyber Defense and Security Operation Center en beveiligingsoplossingen zoals het Magenta Security Shield kunnen bedrijven over de hele wereld in staat stellen om veilig te werken volgens de hoogste beveiligingsnormen. T-Systems biedt dus alle belangrijke bouwstenen voor innovatieve digitalisering: digital twin, IoT-hub, op AI gebaseerde automatisering, blockchain, enzovoort, aldus de groep. Daarnaast zijn er consultancydiensten op basis van diepgaande branchekennis en meer dan 4.000 SAP-experts wereldwijd.

>