De Telekom Digitaliseringsbox in de praktijk getest

IT-dienstverlener Starke Datensysteme heeft de Digitaliseringsbox vóór de invoering getest. De Bintec Elmeg-partner verwacht meer vrijheidsgraden met de be.IP-versie.

ISDN wordt uiterlijk over drie jaar uitgefaseerd. Heeft dit langetermijnperspectief al een merkbaar effect op uw netwerkactiviteiten, waarbij meer klanten overstappen van ISDN naar All-IP?

Ja, het heeft al een merkbaar effect. Veel zakelijke klanten van Telekom bestelden hun multi-device-verbindingen vroeger als privé-verbindingen. Aangezien Telekom in de eerste omschakelingsfase vooral particuliere lijnen naar All-IP converteert, worden ook veel zakelijke klanten hierdoor getroffen. Bovendien worden voorheen onderbediende gebieden, vooral op het platteland, ontsloten met nieuwe snelle V-DSL-verbindingen, zodat een overschakeling op All-IP alleen technisch mogelijk is. Al met al zijn in heel Duitsland al enkele miljoenen klanten overgestapt op All-IP.

Hoe ziet uw samenwerking met Bintec Elmeg eruit?

We werken al vele jaren samen met Bintec Elmeg als verkooppartner op het gebied van routers, networking, WLAN en telecommunicatietechnologie. Vanuit ons oogpunt verloopt het partnerschap zeer goed. Dit kan te maken hebben met het feit dat Bintec Elmeg geen grote onderneming is zoals Cisco of HP en wij profiteren van de korte afstanden om met partners in contact te komen. De productportefeuille is ook vanuit ons oogpunt coherent. We kenden Bintec en Elmeg al voor de fusie. De router producten kwamen van Bintec, Elmeg bediende de telecommunicatie kant. Vervolgens groeiden de bedrijven naar elkaar toe en met Bintec Elmeg ontstond iets dat in zekere zin een belangrijke voorloper was van het huidige All-IP door de fusie van TC en IT.

U hebt deelgenomen aan een veldtest voor de digitaliseringsbox. Wat waren de resultaten en hoe kunt u zich het proces voorstellen?

Veel problemen met nieuwe producten komen pas aan het licht bij praktisch gebruik. Of het nu gaat om technische problemen of problemen bij het begrijpen of installeren. Starke Datensysteme was een van de tientallen Bintec Elmeg-partners die overeenkomstige testsystemen bij hun klanten introduceerden. Uiteraard gebeurde dit na overleg met de klanten en na erop te hebben gewezen dat er zich verstoringen konden voordoen. De testsystemen waren al verbazingwekkend stabiel en lieten ook op de andere deelnemers aan de veldtest een zeer positieve indruk achter.

Wat verwacht u van de All-IP producten van Bintec Elmeg onder het be.IP merk? En kan dit worden opgevat als een versie van de digitaliseringsbox voor de gespecialiseerde handel of voor IT-dienstverleners?

Dat is het precies. In wezen ligt het antwoord al in de vraag besloten: Hoewel de digitaliseringsbox een typisch telecommunicatietoestel is, zal de be.IP-serie veel extra functies bieden voor de gekwalificeerde gespecialiseerde handel. Bovendien ga ik ervan uit dat er in de komende jaren nog meer producten zullen komen, die dan zowel de multi-device-aansluitingen als de systeemaansluitingen en de primaire multiplexaansluitingen zullen moeten vervangen. De toekomst zal uitwijzen of het jaar 2018 realistisch is voor deze omschakeling.