Het vreemde geval van een doodverklaarde man die voor de autopsie wakker wordt

Voorbereid voor autopsie werd hij wakker vlak voor ze hem opensneden. Een gevangene was dood verklaard nadat hij bewusteloos was aangetroffen en was zelfs in een koelcel geplaatst.

Hij leek zo goed als dood, maar dat was niet het geval. Een man, opgesloten in een Spaanse penitentiaire inrichting, werd door drie artsen doodverklaard, maar werd net voor de autopsie wakker. De zaak dateert van 2018 en werd gemeld door de krant El Espanol. De toen 29-jarige Gonzalo Montoya Jiménez was bewusteloos in zijn cel aangetroffen en in een lijkzak naar het mortuarium van een ziekenhuis overgebracht.

Het vreemde geval van de gevangene die ten onrechte dood werd verklaard

De gevangene, die onbeweeglijk op een stoel in zijn cel werd gevonden en geen tekenen van geweld vertoonde, werd onderzocht door twee dienstdoende artsen in de gevangenis, die geen vitale tekenen vonden en hem dood verklaarden. Een uur later was de lijkschouwer het erover eens dat de 29-jarige dood was. Jiménez werd toen in een koelcel gestopt om zijn lichaam te bewaren voor de autopsie. Daarna was zijn huid gemerkt met richtlijnen van een scalpel ter voorbereiding van de medische inspectie om de doodsoorzaak te vinden. Op dat moment begonnen de artsen echter een vreemd geluid te horen, alsof iemand snurkte, uit de zak waarin het vermoedelijke lijk was opgesloten. De man werd vervolgens onder begeleiding overgebracht naar een ander ziekenhuis, dat zijn toestand stabiel verklaarde en hem op de intensive care plaatste, terwijl de gevangenisautoriteiten probeerden te begrijpen wat de oorzaak kon zijn van de verkeerde diagnose van drie artsen. Blijkbaar had de gevangene de dag voordat hij “dood” werd verklaard, geklaagd dat hij zich ziek voelde en ambtenaren zeiden dat zijn lichaam tekenen van cyanose vertoonde, een paarsachtige verkleuring van de huid die wordt veroorzaakt door een slechte bloedsomloop of gebrek aan zuurstof.

Deskundigen hebben intussen gesuggereerd dat de “schijndood” van de 29-jarige een geval van catalepsie zou kunnen zijn geweest, een situatie waarin het lichaam in een trance-achtige toestand terechtkomt met verlies van bewustzijn en gevoeligheid tot op het punt van lichamelijke stijfheid. Hoewel de man aan epilepsie leed en medicatie nam om deze onder controle te houden, is het nog niet duidelijk wat de kataleptische toestand kan hebben veroorzaakt. In het ziekenhuis duurde het 24 uur voordat de gevangene weer volledig bij bewustzijn was en weer begon te praten. De “schijndood” van de gevangene in Spanje wordt nog steeds onderzocht om te zien wat de oorzaak zou kunnen zijn.

Wetenschappers blijven bestuderen hoe het menselijk lichaam werkt. Nieuw onderzoek naar de evolutie heeft bijvoorbeeld uitgewezen dat het klimaat van invloed is op de omvang van het lichaam en de hersenen.