Wat is Artificial Intelligence- (AIaaS) of Machine Learning as a Service (MLaaS)?

Artificial Intelligence as a Service en Machine Learning as a Service zijn in feite het aanbod om kunstmatige intelligentie uit te besteden aan een externe leverancier. Het voordeel ligt in de besparing van zowel middelen als kosten.

Kleine en middelgrote ondernemingen beschikken gewoonlijk niet over de middelen om hun eigen AI-toepassingen te ontwikkelen en te implementeren. Clouddiensten maken het nu echter gemakkelijker om nieuwe intelligente producten, diensten en bedrijfsmodellen te ontwikkelen en op de markt te brengen. Een bijbehorende kant-en-klare AI-applicatie wordt gezien als een besparing van tijd en geld.

Alle grote cloudproviders, zoals Microsoft, Amazon, IBM of Google, bieden ontwikkeltools voor Artificial Intelligence (AI) aan op SaaS-basis. Machine Learning is de belangrijkste focus, maar er zijn altijd meer tools uit de cloud.

Deep Learning en Natural Language Processing

De hierboven genoemde providers richten zich vooral op MLaaS. Een van de redenen hiervoor is dat machinaal leren methodologisch en technisch het meest geavanceerde AI-gebied is. Met de machine-leermethode “Deep Learning” is een implementatie van een kunstmatig neuraal netwerk beschikbaar. In de praktijk wordt het vaak gebruikt om gegevens om te zetten in kennis en om voorspellende modellen te ontwikkelen voor voorspellende analyses, faalrisico’s of klantgedrag.

Een andere AI-toepassing zou Natural Language Processing zijn – een soort geavanceerde spraakanalyse. Met behulp daarvan kunnen chatbots bijvoorbeeld eenvoudige vragen van klanten in natuurlijke taal beantwoorden, die de klant nauwelijks van een menselijke assistent kan onderscheiden.