Consumentenklimaat stabiliseert zich weer

Na een flinke domper in augustus is het consumentenklimaat in september vrijwel onveranderd gebleven. De afzonderlijke sentimentsindicatoren laten in de GfK-studie naar het consumentenklimaat een gemengde ontwikkeling zien.

Het coronavirus is nog steeds alomtegenwoordig, maar drukt niet meer zo zwaar op het consumentenvertrouwen van de Duitsers als bijvoorbeeld in maart of april.

“Ondanks de stijgende infectiecijfers en de toenemende angst voor strengere beperkingen in verband met een pandemie, stabiliseert het consumentenklimaat zich. Blijkbaar zijn de uitgebreide stimuleringspakketten voor bedrijven en consumenten passende maatregelen om Duitsland uit de ergste recessie van de naoorlogse periode te helpen,” verklaart Rolf Bürkl, consumentendeskundige bij GfK. “Het verdere verloop van de infectie in Duitsland en de situatie op de arbeidsmarkt zullen bepalen of de domper van de vorige maand een domper blijft en het consumentenvertrouwen de komende maanden weer kan aantrekken.”

Inkomensverwachtingen

Een belangrijke bijdrage aan de stabiele ontwikkeling van het consumentenklimaat wordt momenteel geleverd door de inkomensverwachtingen van consumenten. Hier zijn de signalen positief. De indicator steeg met 3,3 punten en kwam daarmee op 16,1 punten.

Het Federaal Arbeidsbureau meldde voor augustus geen aan Corona gerelateerde stijging van de werkloosheid ten opzichte van de voorgaande maand. Als men geen rekening houdt met de seizoensgebonden stijging van het aantal werklozen als gevolg van de zomervakantie, is het aantal werklozen zelfs licht gedaald.

Daarnaast is het aantal werknemers met werktijdverkorting, dat in Duitsland soms meer dan vijf miljoen bedroeg, aanzienlijk gedaald. Dit alles draagt zeker bij tot de stabiele ontwikkeling van de inkomensverwachtingen van de particuliere huishoudens.

Koopgeneigdheid

In tegenstelling tot de inkomensverwachtingen, neemt de koopgeneigdheid een adempauze na vier opeenvolgende stijgingen. De indicator verloor 5,3 punten en staat nu op 38,4. Ondanks de verliezen kan volgens de marktonderzoekers van GfK het niveau van de consumptiebereidheid in het licht van de situatie als uiterst bevredigend worden omschreven.

Economische verwachtingen

De consumenten zien de Duitse economie duidelijk op de weg naar herstel na de ernstige inzinking als gevolg van de Coronacrisis in het voorjaar van dit jaar. De economische verwachtingen stijgen voor de vijfde keer op rij. De stijging van deze maand met 12,4 punten is aanzienlijk. De indicator staat momenteel op 24,1 punten. Dit is een stijging met iets meer dan 33 punten in vergelijking met september 2019 en de hoogste waarde in twee jaar. In september 2018 werden 24,6 punten gemeten.

Een stabiele arbeidsmarkt en een dalend aantal werknemers met een kort dienstverband ondersteunen het stijgende economische optimisme, aldus GfK. Voor een duurzame groeikoers is het ook noodzakelijk dat de uitvoer zich merkbaar herstelt. Dit zou alleen lukken als ook de belangrijkste afnemerslanden van Duitse goederen en diensten hun zware recessie achter zich zouden laten.

Naar de studie

De enquêteperiode voor de huidige analyse liep van 2 tot 14 september 2020. De resultaten zijn een uittreksel van de studie “GfK Consumer Climate MAXX” en zijn gebaseerd op circa 2 000 consumenteninterviews die maandelijks in opdracht van de EU-Commissie worden gehouden. In dit verslag worden de indicatoren grafisch voorgesteld, voorspeld en van commentaar voorzien. Daarnaast bevat het ook informatie over de bestedingsplannen van consumenten voor 20 gebieden van de markten voor duurzame consumptiegoederen, niet-duurzame consumptiegoederen en diensten.

>