Cisco introduceert nieuwe functies voor Webex

Dit jaar nog is videoconferencing belangrijker geworden voor het dagelijkse bedrijfsleven. Dienovereenkomstig heeft Cisco meer functies toegevoegd aan zijn Webex samenwerkingsplatform en eindapparaten voor het thuiskantoor gelanceerd.

“Virtuele samenwerking beter maken dan echte” – dat is Cisco’s doel voor zijn samenwerkingsplatform Webex. Dit jaar zijn er, vanwege de huidige crisissituatie en de toegenomen vraag naar communicatieoplossingen, maandelijkse updates geweest van de videoconferentie-oplossing, met name voor verticale markten zoals onderwijsinstellingen en administratie.

Nu, ter gelegenheid van de WebexOne-conferentie, volgt er een uitbreiding van de oplossing in de dwarsdoorsnede, die zowel de virtuele samenwerking als de vergaderervaring moet verbeteren. Hiervoor doet het Amerikaanse bedrijf een beroep op kunstmatige intelligentie (AI).

Een van de hoogtepunten is gebarencontrole in de vergadering. Een AI vertaalt de gebaren van de deelnemers aan de vergadering, zoals duimen omhoog of zwaaien, in overeenkomstige emoji’s. Dit moet vergaderingen interactiever maken en sprekers beter in staat stellen hun publiek te interpreteren.

Bovendien maakt Webex nu vertaling en transcriptie in real time mogelijk. Tot nu toe was de functie alleen mogelijk met de brontaal Engels in negen andere talen: Duits, Frans, Spaans, Mandarijn, Portugees, Arabisch, Russisch, Nederlands en Japans. Dit gaat vergezeld van automatisch gemaakte transcripties. Bovendien kan de Webex Assistant via spraakopdrachten een geautomatiseerde takenlijst van een vergadering genereren.

Meetingsjablonen en -modi

Om ervoor te zorgen dat presentaties niet alleen via het scherm worden gedeeld, is er nu de immersive share-functie. Deelnemers krijgen hun eigen groene kamer voor de vergadering met Webex. De sprekers worden net als in het weerbericht belicht en zijn voor de presentatie te zien.

Verder zijn er nieuwe vergaderlay-outs beschikbaar, zoals Stage-, Stacked- en Side-by-Side-sjablonen. Deelnemers kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan rondetafelgesprekken en brainstormrondes met een tijdslimiet, waarbij de spreektijd beperkt is tot 30 seconden.

Een belangrijke storende factor tijdens vergaderingen is achtergrondgeluid, zoals luid getyp of gerammel van papier. Deze worden nu ook automatisch onderdrukt door AI. Bovendien kunnen gebruikers AI-functies gebruiken om berichten en oproepen van tevoren prioriteit te geven. Met behulp van Webex Huddle kunnen gebruikers direct worden gebeld zonder voorafgaande uitnodiging.

Daarnaast zal live streaming ook mogelijk zijn met Webex Events. In Event Mode met maximaal 25.000 deelnemers en in Broadcast Mode met maximaal 100.000, zijn ook event functies zoals gemodereerde Q&A, verschillende lay-out opties, breakout sessies, een lobby voor de verschillende sprekers en live vertaling beschikbaar. Gesprekken, vergaderingen en messaging zijn nu mogelijk via de Webex-app. Daarnaast worden ook bedrijfsapplicaties zoals Salesforce geïntegreerd.

Beschikbaarheid en prijs

De uitrol van de functies zal geleidelijk plaatsvinden in de komende 90 dagen. Volgens Cisco zullen de eerste functies al in december worden geactiveerd, terwijl de laatste uiterlijk in maart zullen volgen. Zo is bijvoorbeeld ruisonderdrukking onmiddellijk beschikbaar. Gesture control, Immensive Share en sessies met maximaal 100.000 deelnemers staan gepland voor Q1 2021. Voor live vertaling zullen gebruikers moeten wachten tot Q2 2021. Het huidige prijsmodel zal niet veranderen.

Eindapparaten voor de moderne werkplek

De werkplek van de toekomst zal hybride zijn, een omschakeling tussen kantoor en thuiskantoor of mobiel werken. Volgens Uwe Peter, Managing Director en Vice President bij Cisco Duitsland, hebben we communicatieoplossingen nodig, vooral in Duitsland. En juist om aan deze eis te voldoen, heeft Cisco drie nieuwe eindapparaten gelanceerd. De Webex Desk Camera biedt tal van intelligente functies, zoals gezichtsherkenning. Deelnemers kunnen hun microfoon met een eenvoudig gebaar in- en uitschakelen. Bovendien maakt de USB-camera video-opnamen in 4K mogelijk.

Net als een smartwatch is de Webex Desk Hub ontworpen om centrale functies toegankelijker te maken. Gesprekken kunnen via de hub worden aangenomen zonder de PC op te starten. Bovendien kunnen een camera, headset, scherm, laptop en mobiele telefoon worden aangesloten en opgeladen. Wie in een bedrijf met een floating desk-beleid werkt, kan ook een bureau reserveren via de Webex Desk Hub en zich verifiëren met een laptop, ID-kaart of mobiele telefoon.

Met Webex Desk verschijnt een nieuw eindpunt voor videoconferencing van Cisco. Net als bij Webex Desk Pro kunnen dia’s of video’s als achtergrond worden gebruikt tijdens een presentatie. Het alles-in-één-apparaat biedt intelligente functies zoals ruisonderdrukking, virtuele achtergronden en gezichtsherkenning. Het kan ook worden gebruikt als primair scherm en wordt aangesloten op elke vergaderdienst.