Studie onthult of linkshandigen slimmer zijn

De hersenen van linkshandigen vertonen duidelijke verschillen in structuur. Onderzoekers willen weten of linkshandigen slimmer zijn.

George HW Bush, Bill Clinton en Barack Obama. Wat hebben zij gemeen met Michelangelo, Leonardo da Vinci , Paul McCartney, David Bowie, Jimi Hendrix, James Baldwin, Nikola Tesla , Oprah Winfrey, Bill Gates en Steve Jobs? Uit een rapport dat in 2019 door de New York Times werd gepubliceerd, bleek dat al deze leidende figuren in de wereldgeschiedenis hun linkerhand gebruiken om te schrijven. Met andere woorden, zij maken deel uit van de 10% van de wereldbevolking die zichzelf “linkshandig” noemt.

De vraag die zich opdringt is de vraag die wij in dit artikel zullen proberen te beantwoorden: zijn linkshandigen slimmer dan de gemiddelde mens? Want het lijkt er echt op dat ze een grotere aanwezigheid hebben in kranten of in het wetenschappelijke of artistieke pantheon.

Zijn linkshandigen echt slimmer dan de gemiddelde mens?

Het antwoord komt uit een studie gecoƶrdineerd door Giovanni Sala, assistent-professor aan het Institute for Comprehensive Medical Science aan de Fujita Health University in Japan. Sala en zijn team onderwierpen meer dan 2300 Italiaanse leerlingen, tussen 6 en 17 jaar oud, aan een wiskundetest.

De resultaten laten geen merkbaar verschil zien tussen links- en rechtshandige leerlingen bij eenvoudige wiskundeproblemen. Bij complexere vragen lijken linkshandige leerlingen echter een aanzienlijk voordeel te hebben. Betekent dit dat ze slimmer zijn?

Verschillen in de hersenen van linkshandige en rechtshandige studenten: wat is het voordeel voor linkshandige studenten?

Een hypothese om het verschil in tests te verklaren is dat linkshandigheid samengaat met een aantal verrassende verschillen in de hersenarchitectuur. Linkshandigen zouden een meer ontwikkeld corpus callosum – de bundel vezels die de twee hersenhelften met elkaar verbindt – hebben dan rechtshandigen.

Hieruit volgt Sala’s hypothese voor de interpretatie van het verschil in testresultaten: “Een mogelijkheid is dat de linkshandige door de sterkere verbinding tussen de twee hersenhelften sterkere ruimtelijke vaardigheden heeft, en we weten dat ruimtelijke vaardigheden verband houden met wiskunde omdat wiskunde vaak ruimtelijk wordt geconceptualiseerd”.

Dus als je een van de gelukkige linkshandige gebruikers bent, en ook nog een gamer, volgen hier enkele tips voor de keuze van een linkshandige muis. Andere menselijke studies tonen ook aan dat we nog steeds evolueren.

Giuseppe Giordano