Hoe gezichtsherkenning werkt

Dit is een biometrisch hulpmiddel, zoals vingerafdrukken, waarmee een apparaat veilig kan worden ontgrendeld met het gezicht van de persoon

Meer en meer bedrijven gebruiken gezichtsherkenningstechnologieën op hun apparaten. Met deze hulpmiddelen, zoals vingerafdrukken, kan een apparaat worden ontgrendeld door de identiteit van de persoon te verifiëren aan de hand van bepaalde unieke biometrische elementen.

In het geval van gezichtsherkenning zijn somatische kenmerken de factoren waarmee de sensoren en algoritmen van de machine rekening houden. Na de nieuwigheid van de vingerafdruklezer, begint de nieuwste generatie smartphones op de markt te komen met deze nieuwe technologie. Samsung heeft bijvoorbeeld de Galaxy Note 8 aangekondigd, een phablet die naast irisscanning ook gezichtsherkenning integreert. Maar het Zuid-Koreaanse bedrijf is niet de enige die deze technologie gebruikt, ook andere bedrijven implementeren het op hun apparaten.

Hoe gezichtsherkenning werkt

Gezichtsherkenning berust voornamelijk op een reeks intelligente algoritmen, die in grote lijnen werken door stapsgewijze handelingen uit te voeren. Eerst moet de software de positie van het gezicht van de persoon op de foto bepalen. Vervolgens moet het programma het gezicht in kaart brengen, waarbij de afstand tussen de belangrijkste gezichtspunten wordt bepaald. De computer brengt bijvoorbeeld de afstand tussen de ogen, de grootte van de kaak, de positie van de neus of de afstand tussen de jukbeenderen in kaart.

De punten worden vervolgens omgezet in coördinaten, die informatie bevatten over het gezicht van de persoon. De gegevens worden vergeleken met andere gezichten en gezichtstypen. Op die manier kan het programma ook bepalen of het gezicht aan een vrouw of een man toebehoort.

De gezichtsherkenning is sterk verbeterd en steeds nauwkeuriger en betrouwbaarder geworden, zozeer zelfs dat het volgens veel deskundigen zeer waarschijnlijk is dat het systeem in de niet al te verre toekomst de vingerafdruklezer zal vervangen op toekomstige apparaten.