Hololens 2: lichter, slimmer en met een bredere kijkhoek

De Hololens 2 is een bijzonder soort mobiel apparaat. De nieuwe en compactere generatie mixed reality-brillen biedt nu een aanzienlijk bredere kijkhoek en een holografische verwerkingseenheid met AI-functies. Het is de bedoeling de interactie tussen virtuele “hologrammen” en de reële omgeving te verbeteren. De in de bril geïntegreerde Kinect-module wordt aangeboden als een stand-alone sensor met SDK.

Met de eerste generatie Hololens lanceerde Microsoft in oktober 2016 een bril die niet alleen virtuele objecten in het gezichtsveld van de drager reflecteerde, maar ook interactie tussen de virtuele objecten en de echte omgeving mogelijk maakte via een camerasysteem met dieptedetectie. De Hololens integreert een stand-alone computer met een aangepaste versie van Windows 10. De doelgroep van de dure bril bestond uit professionele gebruikers. Op het MWC in Barcelona heeft Microsoft nu een tweede generatie van de Hololens gepresenteerd, die lichter, krachtiger en ook iets goedkoper is geworden.

ARM in plaats van Intel en HCU met AI-functies

De Hololens 2 maakt nu geen gebruik van een Intel Atom CPU als hoofdprocessor, maar van de ARM SoC Snapdragon 850, die ook wordt gebruikt in Windows-on-ARM notebooks. De Snapdragon is gekoppeld aan een geavanceerde holografische verwerkingseenheid, ontwikkeld door Microsoft. Het maakt niet alleen gebruik van AI-functies om de ruimtelijke kartering te verbeteren, d.w.z. het herkennen en creëren van een digitaal model van de omgeving. Indien gewenst kan de bril ook AI-taken uitbesteden aan Microsoft Azure om de ruimtelijke mapping te verfijnen. De in de bril geïntegreerde Azure Kinect-sensoren kunnen met grotere nauwkeurigheid diepte-informatie vastleggen. In combinatie met de verbeterde HPU kunnen nu niet alleen eenvoudige handgebaren worden vastgelegd, maar ook afzonderlijke vingers. Zelfs spelen op een virtuele piano schijnt mogelijk te zijn.

Een nieuwe functie van de Hololens 2 is een oogvolgsysteem dat de pupillen detecteert van degene die de bril draagt. Het systeem verruimt niet alleen het gezichtsveld van de drager, maar maakt ook automatisch inloggen via een netvliesscan mogelijk. Voor de projectie van de “hologrammen” in de lenzen in het gezichtsveld van de kijker maakt Microsoft nu kennelijk gebruik van een micro-elektromechanisch spiegelsysteem (MEMS) met oscillerende lasers. Hierdoor kan de bril een holografische dichtheid bereiken van 47 pixels per graad kijkhoek. Volgens Microsoft zou dit overeen moeten komen met een 2K-resolutie per oog. Met de eerste Hololens, was het 720p. Microsoft heeft de beeldverhouding gewijzigd van 16:9 naar 3:2 om het verticale gezichtsveld te vergroten. Over het geheel genomen zou het gezichtsveld praktisch verdubbeld zijn ten opzichte van de eerste Hololens.

Verbeterd comfort

De nieuwe Hololens is lichter en volgens de fabrikant beter uitgebalanceerd en comfortabeler om te dragen. Het vizier met de optiek kan gewoon naar boven worden geklapt. De behuizing is nu gemaakt van koolstofvezel en de band is gemakkelijker te verstellen. Voor de akoestiek zijn luidsprekers met ruimtelijke audio ingebouwd. Spraakcommando’s en omgevingsgeluiden worden opgevangen door een serie van vijf microfoons. Voor de internetverbinding maakt de bril gebruik van de functies van de Snapdragon en biedt dus AC-WLAN en Bluetooth 5.0. Daarnaast is er een USB-C interface ingebouwd, die ook wordt gebruikt om de bril op te laden. De batterij gaat naar verluidt tot drie uur mee. De Hololens 2 gebruikt een Windows Holographic OS als besturingssysteem, dat gebaseerd zou zijn op Windows Core OS. Bij de eerste Hololens ging het nog om een aangepaste Windows 10.

Software-ecosysteem

Als Windows-computer integreert de Hololens 2 met Azure Active Directory, evenals de meeste oplossingen voor mobiel beheer en natuurlijk Microsoft Intune. Dynamics 365 Remote Assist kan worden gebruikt voor hulp op afstand, andere toepassingen zijn Dynamics 365 Layout voor het maken van virtuele 3D-modellen als hologrammen, evenals Dynamics 365 Guides voor interactieve instructies en training. Daarnaast wordt de bril verondersteld te werken met verschillende clouddiensten zoals Azure Remote Rendering of ThingWorx for Azure. Technical Fellow Alex Kipman kondigde op de persconferentie van Microsoft ook aan dat er consequent open ontwikkelingsplatforms, browsers en winkels voor de bril zullen worden gecreëerd. Tim Sweeney, oprichter en CEO van Epic Games, hield het porten van Unreal Engine 4 voor de Holoens 2 in het vooruitzicht.

Verder dan bij de eerste versie heeft Microsoft de prijs van de Hololens 2 verlaagd. Het kost nu 3.500 in plaats van 5.000 US dollar voor professionele eindklanten. Daarnaast is er een huurmodel met de bril en Dynamics 365 Remote Assist in een bundel voor 125 US dollar per maand. De fabrikant heeft de Duitse prijzen nog niet genoemd. De Hololens 2 komt in de loop van dit jaar op de markt.

Azure Kinect DK

De sensormodule die in de bril wordt gebruikt voor het waarnemen van de omgeving, wordt door Microsoft ook apart aangeboden aan ontwikkelaars. Zij kunnen de Azure Kinect DK kopen voor 399 US dollar. De hardware is verbeterd ten opzichte van de Kinect voor Windows V2. Zo levert de RGB-camera nu een 4K-resolutie in plaats van Full HD, en is ook de dieptedetectie verfijnd. Een gyroscoop is toegevoegd aan de sensoren. Ten slotte is Azure Kinect DK slechts half zo groot als de vorige Kinect-module. Vanwege de gewijzigde hardware moeten eerdere Kinect-toepassingen worden aangepast aan de nieuwe versie.