Hoe maak je spectaculaire foto’s vanuit het vliegtuigraam

Het maken van perfecte foto’s in een vliegtuig is niet eenvoudig, je moet op het juiste moment fotograferen en de juiste hulpmiddelen voor de situatie gebruiken

Iedereen zal wel een keer een adembenemend landschap of een zonsondergang vanuit een vliegtuigraam hebben gezien. Velen proberen dat moment vast te leggen met een foto, maar goede foto’s maken vanuit een vliegtuig is niet zo eenvoudig als het klinkt.

De eerste stap is ook de meest voor de hand liggende, maar ook de belangrijkste: de juiste plaats in het vliegtuig kiezen. Als we van fotografie houden en we weten dat we een vlucht gaan nemen naar betoverde gebieden of prachtige steden, dan is het eerste doel om een ticket aan de raamkant te kopen. Maar voor het glas staan is niet alles. Als we boven de vleugel plaatsnemen, wordt ons zicht beperkt, terwijl een plaats achteraan foto’s oplevert met verblinding door de motor van het voertuig. Dan is de perfecte plaats aan de raamkant, maar in de eerste paar rijen. Het vinden van een zitplaats in deze zone is niet altijd gemakkelijk, sommige luchtvaartmaatschappijen reserveren ze voor eerste klas of zakenvluchten.

Houd alles onder controle

Met de hoge snelheden waarmee een vliegtuig reist, is elk moment van cruciaal belang. De schoonheid van je foto zal afhangen van je alertheid. Het advies is dus om altijd je camera of smartphone bij de hand te hebben. Vaak laten we onze apparaten zonder nadenken in het kastje boven ons hoofd liggen en in de tijd die het kost om ze terug te halen, is het vliegtuig van hoek veranderd en hebben we de perfecte foto gemist. Om nog maar te zwijgen van de onnodige verstoring van de passagiers naast ons. Het is ook raadzaam de passagiers naast ons te waarschuwen dat we foto’s gaan maken, zodat hun plotselinge bewegingen de opname niet verpesten.

Centreer het uitzicht

Het advies is geen foto’s te maken vanuit een hoge hoek van het raam. Maak de foto niet van een afstand, als je een deel van de binnenkant van het vliegtuig kunt zien wordt de foto lelijk en het lichtspel zal het landschap buiten donkerder maken. Hetzelfde geldt als u de foto van onder of boven het raam neemt. Dus richten we de camera of telefoon op het raam en proberen precies het beeld te vormen dat we buiten het vliegtuig zien. Raak het raam niet aan en maak alleen foto’s als er geen turbulentie is, want trillingen zullen uw opnamen verpesten.

Geen flits

Zoals gezegd is alertheid alles, dus om een goede foto vanuit het vliegtuig te maken heeft u maar een paar seconden, want daarna kan alles veranderen. Om geen tijd te verliezen, moeten we de flits zo snel mogelijk verwijderen, want hij kan degenen die naast of voor u rusten storen.

Gebruik van filters en lenzen

Als u een fototoestel gebruikt, raden wij u aan een standaardlens te gebruiken, of een zoomlens (35 mm of 105 mm).  Tot slot, vermijd het gebruik van polarisatiefilters, die vreemde effecten zouden veroorzaken met de plastic bedekking van het raam. Als we het licht willen verminderen, gebruiken we gewoon een donkere jas en doen we de verlichting naast ons uit. Nogmaals, om verlegenheid en angst te voorkomen, is het altijd het beste om de andere passagiers te waarschuwen dat u uw hoofd en auto bedekt met een jas alleen maar om een foto te maken.