Telefoneren zonder SIM-kaart

Geen gsm-contract, geen mobiel netwerk en geen SIM-kaart en toch onderweg bereikbaar zijn. Dit is nu mogelijk met de “Satelliet” telefonie app. De enige voorwaarde: een actieve dataverbinding.

Een mobiel telefoonnummer hebben en gebeld kunnen worden zonder gsm-netwerk, gsm-contract of simkaart? Dit zou mogelijk moeten zijn met de Satellite app van de internet telefonie provider Sipgate. Na iOS is de telefonie-app nu ook beschikbaar voor Android. Een actieve dataverbinding via WLAN of het mobiele netwerk is noodzakelijk voor de bereikbaarheid. Dit zou het ook mogelijk moeten maken om telefoongesprekken te voeren. Met de app krijgt de gebruiker een gratis Duits mobiel telefoonnummer (netnummer: 015678) en 100 gratis belminuten per maand voor gesprekken naar vaste en mobiele netwerken in 55 landen.

Er zijn geen basiskosten. Sipgate biedt echter een maandelijks vast tarief voor telefonie met iOS (Satellite Plus) voor vijf euro. Het aanbod voor Android volgt binnenkort. Volgens de provider is de telefonie-app geïntegreerd in de besturingssystemen, waardoor het gebruik moet aanvoelen als systeemtelefonie.

Aangezien Sipgate van plan is Satellite uit te bouwen tot een volwaardig alternatief voor klassieke telefonie, hebben klanten de mogelijkheid om hun eigen mobiele nummers mee te nemen. Naar verluidt kan de dienst ook worden gebruikt in combinatie met een bestaand mobieletelefooncontract. Bovendien is het mogelijk om de app op meerdere apparaten te installeren. Er zijn echter netwerken die niet toegankelijk zijn via de app. Deze staan vermeld in de helpsectie van de provider.

De audiocodec die wordt gebruikt bij het telefoneren, verbruikt naar verluidt slechts 30 tot 130 megabyte aan gegevens per uur, afhankelijk van de bandbreedte. Verdere toevoegingen aan de app, zoals op locatie gebaseerde doorschakelingsregels, systeemoverschrijdende conference calls of parallel gebruik op desktop en mobiele apparaten, staan ook al gepland.