Een Nieuwe Xiaomi Goedkoop

De Chinese reus staat niet stil: morgen onthult het “Een Nieuwe Lite”, een nieuw model budgetsmartphone genaamd de Xiaomi 11 Lite 5G NE

Als je de tel bent kwijtgeraakt van hoeveel smartphones Xiaomi sinds januari heeft onthuld, hoef je je niet te schamen: we beginnen er zelf ook een beetje moeite mee te hebben. De gezondheid en het commerciële fortuin van deze Aziatische reus zijn daarentegen juist gebaseerd op dit commerciële beleid: zoveel mogelijk apparaten maken, zodat er voor iedereen een Xiaomi is.

En dat is nog niet alles, want er is er nog een onderweg: de Xiaomi 11 Lite 5G NE. En het komt nog snel ook: Xiaomi heeft voor morgen, 15 september 2021, een onthulling van een nieuw product gepland. Een dag die eigenlijk niet zo toepasselijk is, want morgen om deze tijd zullen we allemaal druk bezig zijn met het becommentariëren van de release van de iPhone 13, die vanavond door Apple zal worden gelanceerd. We weten op dit moment heel weinig over de Xiaomi 11 Lite 5G NE: de twee letters aan het einde van de commerciële naam staan voor “New Edition”, terwijl het zeker is dat het een goedkope “Lite” zal zijn. Maar het zal, zoals Xiaomi zegt in de aankondiging teaser, “A New Lite”, een nieuwe low-cost versie. Nieuw, want aan de onderkant van de Mi 11-reeks (die vanaf de laatst onthulde modellen nu gewoon “11” heet) zijn er al de Xiaomi Mi 11 Lite 4G en Mi 11 Lite 5G. Logischerwijs zou de Xiaomi 11 Lite 5G NE dus een soort Xiaomi Mi 11 Lite 5G “toegift” moeten zijn.

Xiaomi 11 Lite 5G NE: hoe zal het eruit zien

Van de geruchten die momenteel de ronde doen, lijkt het erop dat de Xiaomi 11 Lite 5G NE een 6,55-inch AMOLED-scherm met FHD+ resolutie en 90Hz verversingssnelheid zal hebben. De chip zal naar verwachting de Qualcomm Snapdragon 778G zijn. De camera aan de voorkant zal naar verwachting 16 MP zijn, terwijl de camera’s aan de achterkant er drie zullen zijn: 64 MP hoofdcamera, 8 MP ultra-groothoek en 5 MP macro.

Wat is er anders dan de huidige Xiaomi Mi 11 Lite 5G? Vrijwel niets, afgezien van de selfiecamera (16 MP in plaats van 20 MP) en de processor (Qualcomm Snapdragon 778G in plaats van 780G). We zullen zien.

Waarom Xiaomi zo veel smartphones maakt

Velen hebben zich inmiddels waarschijnlijk afgevraagd waarom Xiaomi in zo’n korte tijd zo veel modellen in de Mi 11/11-serie onthult. Het antwoord ligt waarschijnlijk in het feit dat als je in 2021 miljoenen en miljoenen smartphones wilt produceren, je zult moeten goochelen met componenten, omdat de hele elektronica-industrie nog steeds worstelt met de chipcrisis en de nasleep van de pandemie.

Maar omdat de Xiaomi-koper nu veel snuggerder is dan vroeger, is het OK om zelfs enigszins verschillende modellen onder verschillende namen te noemen. Het belangrijkste is dat je weet wat je koopt.