Teamix oefent nieuwe rol

Het Neurenbergse systeemhuis Teamix biedt zijn backupdienst FlexVault voortaan aan via de distributeur Ingram Micro. Gespecialiseerde dealers kunnen de NetApp-gecertificeerde service zo doorverkopen aan hun klanten.

Het is een primeur voor Ingram Micro. Voor het eerst vermeldt de distributeur een gespecialiseerde handelaar als leverancier. Het in Dornach gevestigde bedrijf brengt nu namelijk de back-updienst FlexVault op de markt, die is ontwikkeld door het in Neurenberg gevestigde systeemhuis Teamix. “Digitalisering herdefinieert de rollen van de marktdeelnemers”, zegt Klaus Donath, Executive Director Value bij Ingram Micro, over de nieuwe vorm van samenwerking met de distributiepartner. De klassieke waardeketen van fabrikant, distributeur en wederverkoper valt uiteen.

Voor Teamix verandert de overeenkomst met Ingram Micro inderdaad haar rol. De infrastructuurspecialist uit Frankrijk stelt aldus zijn beheerde dienst, die hij voorheen alleen aan zijn eigen klanten aanbood, voor wederverkoop ter beschikking van andere systeemhuizen. De reseller wordt een provider.

Backup as a Service

FlexVault is back-up en disaster recovery als een service. Technologisch is de dienst gebaseerd op opslagsystemen van NetApp en is hij door de fabrikant gecertificeerd. Het doel is de gedecentraliseerde back-up van gegevens in de cloud. FlexVault kan via gestandaardiseerde protocollen worden aangesloten op de storage-infrastructuur van bedrijven – ongeacht of daar back-upsoftware van NetApp of van andere leveranciers wordt gebruikt. De dienst wordt maandelijks gefactureerd op basis van het verbruik.

De architectuur van FlexVault maakt verschillende scenario’s mogelijk. Als de IT-activiteiten van de klant worden verstoord, kunnen verloren gegevens vanuit de cloud worden hersteld. In geval van grote storingen kunnen noodsystemen worden opgestart op de Teamix-infrastructuur.

Bescherming van de klant

Het systeemhuis exploiteert de dienst in datacenters van Noris Network en QSC op de locatie Neurenberg. Dit betekent dat de dienst voldoet aan de Duitse voorschriften inzake gegevensbescherming, die Teamix de gebruikers verzekert door middel van een overeenkomst over de in opdracht gegeven gegevensverwerking. De Franken hebben een beschermingsovereenkomst gesloten met resellers, volgens welke zij hun klanten niet zelf zullen aanspreken.

De marketing van FlexVault via Ingram Micro is bedoeld om resellers de mogelijkheid te bieden snel en gemakkelijk toe te treden tot de backup-as-a-service business, zo legt Oliver Kügow, CEO van Teamix, uit. De partners zouden immers niet hun eigen dienst moeten ontwikkelen, noch moeten investeren in het opzetten en exploiteren van een infrastructuur. “Bovendien blijven zij het aanspreekpunt voor hun klanten en versterken zo de band,” vervolgt de systeemhuisbaas. Om de dienst te kunnen verkopen, hebben partners – uitgaande van opslagkennis – slechts een twee- tot drie uur durende online training nodig.

Digitalisering

Voor de distributie van FlexVault via het kanaal heeft Teamix bewust gekozen voor samenwerking met Ingram Micro, meldt Kügow. Naast de brede markttoegang die de distributeur biedt, brengt hij een grote expertise mee op het gebied van digitalisering en werkt hij nauw samen met NetApp. “Dit was erg belangrijk voor ons in termen van een langdurige, strategische samenwerking.”

In de business met de cloud, die Ingram-manager Donath omschrijft als het “centrale leveringsmodel van digitalisering”, wil de distributeur in de toekomst meer vertrouwen op lokale providers. “Vooral gegevensbeveiliging in de cloud is in Duitsland een belangrijk en gevoelig thema, dat de digitale ontwikkeling bij meer traditioneel georiënteerde, kleine en middelgrote afnemers en eindklanten nog steeds in de weg staat.”

Aanvullende informatie

Over Teamix

Teamix is een relatief jong systeemhuis waarvan de wortels teruggaan tot 2001. De ontwikkeling van het in Neurenberg gevestigde bedrijf is enerzijds nauw verbonden met de opslagleverancier NetApp en anderzijds met de Frankische internetscene. Als we bij de metafoor van de boom blijven, zijn er in de loop der jaren drie hoofdtakken ontstaan: Teamix is een klassiek systeemhuis, heeft zich de afgelopen jaren vroegtijdig en intensief beziggehouden met de complexe thema’s cloud en managed service provision en is tevens de exploitant van de drie nodes van de Nürnberg Internet Exchange (N-IX).

  • 2001: Gründung durch Oliver Kügow und Richard Müller, die bis heute die Geschäfte führen
  • 2002: Partner für NetApp-Trainings
  • 2003: Betreiber des Nürnberger Internet-Exchanges (N-IX)
  • 2005: Ernennung zum offiziellen NetApp-Install-Partner
  • 2007: Entwicklung zum Systemhaus
  • 2008: NetApp Authorized Professional Services Partner
  • 2014: Zertifizierung als Backup-as-a-Service-Partner durch NetApp
  • 2016: Aktuell mehr als 90 Mitarbeiter
  • Standorte: Nürnberg, Bayreuth, Mainz, München

Ökosysteme

Auf Seiten des Technologiepartners sieht man in der Zusammenarbeit von Ingram Micro und Teamix ein zukunftsweisendes Modell, wie Peter Wüst, Senior Director Emerging Solutions and Innovation Group EMEA bei NetApp, betont. “Het is noodzakelijk dat alle handelsniveaus zich ontwikkelen en samenwerkingsverbanden aangaan in de vorm van ecosystemen.” Het partnerschap tussen distributie en resellers wordt veel intensiever en er ontstaan nieuwe marketingbenaderingen.

Voor distributeurs biedt de digitale transformatie “een geweldige kans” om zich te herpositioneren buiten de goederenlogistiek, voegt Maik Höhne, Director Channel Sales Duitsland bij NetApp, toe. “Evolueren tot een logistiek expert voor verschillende competenties en het orkestreren van een partnerecosysteem wordt steeds belangrijker voor partners en systeemintegratoren.”