Medische beeldschermen van Eizo en NEC

De Japanse fabrikanten Eizo en NEC Display Solutions hebben computermonitoren geïntroduceerd die uitsluitend zijn ontworpen voor de eisen en het gebruik in medische omgevingen.

Speciale taken vereisen speciale oplossingen. Om aan deze wijsheid tegemoet te komen, hebben de fabrikanten Eizo en NEC Display Solutions elk een model aan hun reeks medische beeldschermen toegevoegd.

De 27-inch MDview 271-kleurenmonitor van NEC is nu verkrijgbaar, terwijl de 23-inch MS230W van Eizo, ook in 16:9-formaat, begin november op de markt komt. Beide modellen maken gebruik van een toonwaardencurve volgens de open standaard DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine) om bijvoorbeeld radiologische beelden weer te geven die optimaal zijn aangepast aan het menselijk gezichtsvermogen. Zowel Eizo als NEC zullen op verzoek informatie verstrekken over de prijzen van de apparaten.

MDview 271 van NEC

De MDview 271 is gebaseerd op een 3,7-megapixel P-IPS-paneel (Performance In-Plane Switching) dat beeldinformatie weergeeft in 16:9-formaat met 2.560 x 1.440 pixels. Door het brede formaat en de hoge resolutie is het scherm naar verluidt een alternatief voor oplossingen met twee schermen, waardoor het geschikt is voor ziekenhuisinformatiesystemen (ZIS) en radiologie-informatiesystemen (RIS).

Een van de speciale kenmerken is NEC’s Digital Uniformity Control en Backlight Ageing Correction-technologieën, die zijn ontworpen om bij te dragen aan een consistentere kleurreproductie en beeldkwaliteit op de lange termijn, respectievelijk. De standaard kan 150 millimeter in hoogte worden versteld en in portretstand worden gebruikt. NEC biedt drie jaar garantie op het apparaat, inclusief achtergrondverlichting.

MS230W van Eizo

De MS230W breedbeeldmonitor heeft een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels, een contrastverhouding van 3.000:1 en een helderheid van 300 candela per vierkante meter. Naast de DICOM-specificaties voldoet het systeem volgens Eizo ook aan de wettelijke eisen volgens de Quality Assurance Directive (hfdst. 8.2) en DIN V 6868-57 (hfdst. 5.3) voor weergavestations.

Dankzij Ecoview-Sense schakelt de MS230W volledig automatisch aan en uit, afhankelijk van de aan- of afwezigheid van de gebruiker op de werkplek, en draagt zo bij aan energiebesparing. Als ingangen zijn een displaypoort, een DVI-D- en een D-Sub-aansluiting beschikbaar. De fabrieksgarantie voor de MS230W bedraagt vijf jaar.