Hervat

Een cv is een formeel document gemaakt en gebruikt door een persoon om zijn of haar loopbaanachtergrond en vaardigheden te tonen. Cv’s worden om verschillende redenen gebruikt, maar ze worden meestal gebruikt om een ​​nieuwe baan veilig te stellen door informatie te verstrekken zoals relevante werkervaring en opleiding. Hervatten is ontstaan ​​uit de Franse term r som, wat samenvatting betekent. De term lijkt ook op de Latijnse term curriculum vitae, een geschreven overzicht van iemands levenswerk.

Hervat formaat

Het doel van een cv is zodat een sollicitant zichzelf kan voorstellen aan zijn werkgever, zijn kwalificaties kan presenteren en hopelijk een interview kan krijgen. Een cv moet de ervaring, opleiding en vaardigheden van een kandidaat in een gemakkelijk leesbare indeling bevatten.

Een cv is doorgaans beperkt tot een of twee pagina’s van het formaat A4 of Letter. Het belicht alleen de ervaring en vaardigheden die de kandidaat het meest relevant acht voor de gewenste functie waarop ze solliciteren. Een goed cv bevat trefwoorden of vaardigheden waarnaar de werkgever op zoek is, gebruikt veel actieve werkwoorden en geeft de inhoud op een aantrekkelijke manier weer. De complexiteit of eenvoud van een cv varieert van beroep tot beroep. Een arts of professor kan bijvoorbeeld een langer cv hebben dan een algemene zakelijke cv vanwege het gespecialiseerde vakgebied. Andere industrieën kunnen speciale gevallen vereisen. Een kunstenaar kan een uitgebreide lijst met solo- of groepstentoonstellingen bevatten die ze hebben getoond.

Hervatten versus begeleidende brief

Een begeleidende brief is een kort document van drie of vier alinea’s waarin het cv van een kandidaat wordt geïntroduceerd. Het geeft gedetailleerde informatie over waarom de kandidaat in aanmerking komt voor de gewenste functie. Het gaat verder dan het vermelden van ervaring door uit te leggen waarom de ervaring de kandidaat een sterke match maakt voor de functie. In wezen is het een verkooppraatje voor marketingreferenties en het beveiligen van een interview.

Terwijl een cv de feiten vermeldt, biedt een begeleidende brief de gelegenheid voor uitleg en geeft het persoonlijkheid aan de kandidaat. Het kan meer details geven over bepaalde loopbaanmomenten. De begeleidende brief verkoopt de kwalificaties aan potentiële werkgevers; het cv bevat de details om een ​​back-up te maken van de informatie in de begeleidende brief.

Hervat schrijftips

Hier zijn enkele tips voor het schrijven van een succesvol cv:

  • Gebruik een leesbaar lettertype en stel de grootte in op 11 of 12 pt.
  • Presenteer contactgegevens in een aparte cv-koptekst.
  • Houd het cv kort en direct. Een algemene vuistregel is om het cv onder één pagina te houden.
  • Gebruik opsommingstekens, want recruiters zullen hoogstwaarschijnlijk eerst de cv doorbladeren.
  • Maak eerst een lijst van de meest recente werkervaring.

Soorten cv’s

De vier standaardtypen cv’s zijn:

  • Chronologisch: Het meest gebruikte formaat. De werkgeschiedenis wordt in chronologische volgorde weergegeven, te beginnen met de meest recente taak. Dit type cv is handig voor mensen met een solide werkverleden en geen loopbaanverval.
  • functioneel: Een functioneel cv richt zich eerst op vaardigheden en ervaring. Het vermeldt de gewerkte data en het arbeidsverleden. Dit type cv is handig als het dienstverband vervalt of als er geen duidelijk carrièrepad is.
  • Combinatie: Een combinatie van cv beschrijft zowel vaardigheden als ervaring, samen met een chronologische werkgeschiedenis. Dit formaat is handig om het cv af te stemmen op potentiële vacatures.
  • gerichte: Een doel-CV wordt in detail aangepast aan de toekomstige werkgever. Doelstellingen, kwalificaties en opleiding weerspiegelen de functievereisten. Dit formaat is het meest tijdrovend, aangezien het voor elke sollicitatie moet worden gewijzigd. Het is echter het meest effectief wanneer u online solliciteert, omdat elk bedrijf specifieke zoekwoorden heeft waarnaar ze op zoek zijn.

De toekomst van cv’s

Met de ontwikkeling van software voor het inhuren van personeel, zijn digitale kopieën van cv’s nodig. Een Applicant Tracking System (ATS) maakt elektronische afhandeling van wervings- en aanwervingsbehoeften mogelijk. Dit systeem scant cv’s op trefwoorden die verband houden met het veld of de taak. Websites zoals LinkedIn worden vaak gebruikt als aanvulling op het cv. ATS-software neemt informatie van beide plaatsen op.