Back-up met één muisklik met Robocopy

Robocopy is een opdrachtregelgereedschap in Windows. Beheerders kunnen de tool ook gebruiken in Windows 7/8/8.1 en Windows Server 2008 R2/2012 R2 voor efficiënte en gerichte gegevensback-ups. Wij tonen enkele trucs en de belangrijkste opties van het gereedschap.

Mappen snel en eenvoudig spiegelen

Dit betekent dat het met één opdrachtregel mogelijk is om een 1:1 image van een schijfstation te maken. Een batchbestand kan ook worden gebruikt om meerdere Robocopy-back-uptaken parallel uit te voeren. Een voorbeeldopdracht ziet er als volgt uit:

robocopy C:UsersthomasDocuments x:backupdocuments /mir /r:5 /log+:C:UsersthomasDesktopbackup.log

Log kopieer- en verwijderbewerkingen

Batchbestanden met robocopy en back-up naar de cloud

In een batchbestand schrijven beheerders dan gewoon een robocopy-opdracht in elke regel:

robocopy C:UsersthomasDocuments x:backupdocuments /mir /r:5 /log+:C:UsersthomasDesktopbackup.log robocopy C:Usersthomas:Pictures /mir /r:5 /log+:C:UsersthomasDesktopbackup.logrobocopy C:UsersthomasDocuments d:backupdocuments /mir /r:5 /log+:C:UsersthomasDesktopbackup.log

De back-up wordt dan gestart met een dubbelklik. Als mappen op de computer ook worden gesynchroniseerd met de cloud, kunnen de betreffende mappen eenvoudig met Robocopy worden gesynchroniseerd, waarna de cloudagent op de computer de gegevens synchroniseert met de cloud:

robocopy C:UsersThomasDocumentsarchivzeitungen2011 D:SkyDriveProSkyDrive Pro 1Archiv2011 /mir /r:5 /log+:C:UsersthomasDesktopbackup.log

Als het batchbestand in een systeemdirectory wordt opgeslagen, kunnen beheerders ook een snelkoppeling op het bureaublad maken. In het geval van een snelkoppeling is er ook de mogelijkheid om het bestand te starten met beheerdersrechten en een pictogram toe te wijzen (zie figuur 2).