In het Digital Report 2020 gaven ongeveer 5.000 non-profitorganisaties informatie over hun technische uitrusting, IT-kosten en -investeringen, alsook over digitale vaardigheden en strategieën. Vier op de tien organisaties zijn van plan hun IT-budget in 2020 te verhogen.
Met 3,7 miljoen werknemers draagt de non-profitsector voor 4,1 procent bij aan het bruto binnenlands product en is daarmee een van de grootste economische sectoren in Duitsland. In het Digital Report 2020 wordt nader ingegaan op geplande IT-investeringen en het groeipotentieel in clubs, verenigingen en stichtingen, die anders zelden in het middelpunt van de digitalisering staan. De studie is opgezet en gepubliceerd door het Haus des Stiftens in München en gefinancierd door het Bondsministerie van Binnenlandse Zaken, voor Bouw en Binnenlandse Zaken.
De non-profitsector is digitaal
Volgens de onderzoeksresultaten is digitalisering ook in de non-profitsector de sleutel tot toekomstige levensvatbaarheid. 96 procent van alle non-profitorganisaties (NPO’s) heeft een eigen website. 85% gebruikt antivirussoftware, 74% gebruikt oplossingen voor het beheer van leden en 65% gebruikt webgebaseerde e-maildiensten. Er worden ook gespecialiseerde oplossingen gebruikt: instrumenten voor crowdfunding (14 %) en software voor fondsenwerving (11 %).
Potentieel voor hardware en software
In november 2019 werd organisaties gevraagd op welke gebieden investeringen zijn gepland voor 2020. Hardwarefabrikanten krijgen dit jaar misschien wel het grootste stuk van de taart. In totaal streeft 42,2 procent van de NPO’s naar matige, hoge of zelfs zeer hoge investeringen. Ook in software zijn investeringen gepland: 29,5 procent plant matige, 8,2 procent hoge en 2,5 procent zeer hoge investeringen. De meesten investeren helemaal niet in externe dienstverleners en IT-personeel (76%) en in IT-opleiding (54%).
Vertrouwen in cloud-oplossingen
Volgens de onderzoeksresultaten maakt de sector steeds meer gebruik van technologieën van de toekomst, zoals kunstmatige intelligentie, virtuele realiteit of cloud computing. Momenteel gebruikt ongeveer een op de drie NPO’s (34%) ten minste een van deze technologieën. Cloudoplossingen worden het vaakst gebruikt voor het delen van documenten (86,9%), gevolgd door back-upoplossingen (59,4%) en e-mail (45,3%). Tegen eind 2021 waren de NPO’s van plan massaal in deze technologieën te investeren. Zij voorspellen dan ook een aanzienlijke daling van het aantal on-premises-oplossingen. Momenteel worden deze slechts door iets minder dan de helft van de organisaties gebruikt. Dit aandeel zal waarschijnlijk dalen tot 24% tegen eind 2021.
De volgende rangschikking is het resultaat van de antwoorden van de respondenten op de vraag welke toekomstige technologieën naar hun mening een groot of zeer groot potentieel hebben:
- Cloud-Computing (41 %)
- Virtual Realtiy/Augmented Reality (15 %)
- Künstliche Intelligenz (12 %)
- 3D-Druck und Internet of Things (jeweils 11 %)
- Chatbots (8 %)
- Blockchain (4 %)