Hoe afstemmen op Tivùsat

De procedure voor het afstemmen op Tivùsat op uw thuistelevisie is heel eenvoudig: hier volgen de stappen

Om digitale aardse zenders te bekijken is er vandaag een alternatief voor het klassieke systeem met een “stand alone” decoder of een televisie met ingebouwde decoder: het is Tivùsat, het platform dat ons toelaat om digitale aardse zenders via het satellietsysteem te bekijken.

Het gebruik van een Tivùsat-decoder verschilt niet veel van het gebruik van een traditionele decoder: nadat u de satellietschotel via de speciale kabel hebt aangesloten en de Tivùsat-kaart hebt geplaatst, hoeft u alleen nog maar een automatische of handmatige synchronisatie uit te voeren om alle uitgezonden kanalen correct te ontvangen. De procedure voor het afstemmen in Tivùsat verschilt enigszins van decoder tot decoder, maar is in wezen altijd vergelijkbaar: de enige verschillen kunnen de naam van de menu-items zijn die in elke decoder zijn geïntegreerd.

Afstemmen in Tivùsat: wat u moet weten

De werkingslogica van een Tivùsat-decoder lijkt sterk op die van een traditionele decoder, aangezien deze de LCN-functie (Logical Channel Number) integreert, die automatisch nummers aan kanalen toekent op basis van de informatie die de kanalen zelf aan de decoder doorgeven. Het is echter belangrijk om de kwaliteit van het door de decoder ontvangen signaal te controleren voordat u gaat afstemmen: als het signaal namelijk laag of instabiel is, kunnen er “gaten” ontstaan tussen de kanalen of kunnen sommige kanalen slecht te zien zijn.

Om de test uit te voeren, gaat u naar het decodermenu, gaat u naar de hoofdinstellingen en zoekt u vervolgens het submenu voor systeemconfiguratie. Hier vindt u informatie over de kwaliteit van het ontvangen signaal en de mogelijkheid om het opnieuw te testen. Als de kwaliteit laag is, zelfs voordat u de kanalen afstemt, is het een goed idee om een technicus te bellen om dit probleem op te lossen.

Hoe stemt u de kanalen van de Tivùsat-decoder af

Als het signaal goed en stabiel is, kunnen we overgaan tot het afstemmen van de kanalen. Ga gewoon naar het hoofdmenu, dan de instellingen en tenslotte het tabblad “Kanalen”, “Kanaal zoeken”, “Afstemmen” of iets dergelijks (de formulering verschilt van decoder tot decoder). De procedure verloopt altijd automatisch, maar het is ook mogelijk om een enkele frequentie handmatig af te stemmen: in hetzelfde tabblad vinden we de instellingen om het type antenne, de satelliet waarmee verbinding moet worden gemaakt en de frequentie op te geven.

Op hetzelfde scherm kunnen we bijna altijd de transponder testen (d.w.z. de ontvanger die zich aan het uiteinde van de arm bevindt die naar de schotel “kijkt”): als we problemen hebben met het afstemmen van sommige kanalen kan dat daaraan liggen.