Apple ontkent problemen met iPhone-ontvangst

Nadat tal van websites de mogelijkheid bespraken dat de nieuwe iPhone 4 bij een verkeerde handbeweging de netwerkontvangst volledig zou kunnen verliezen, besloot Apple het probleem in een openbare brief te verduidelijken.

De iPhone 4 vertegenwoordigt Apple’s meest succesvolle productlancering ooit: Apple verkocht 1,7 miljoen exemplaren in de eerste drie verkoopdagen. Talrijke redacteuren hadden het apparaat onderzocht en geen fundamentele gebreken gevonden. Toch kwamen er klachten dat de iPhone 4 niet geschikt was voor bijvoorbeeld linkshandigen, en ook rechtshandigen moesten goed opletten hoe ze de iPhone 4 vasthielden. De beschuldiging: de interne ontvangstantenne is zo ongunstig geplaatst dat deze snel met een vinger wordt bedekt, en in dit geval worden de ontvangstprestaties zodanig verminderd dat het scherm met vier tot vijf balken daalt, en in sommige gevallen verliest het toestel de netwerkverbinding volledig.

Zo schrijft Apple in zijn brief aan iPhone 4-gebruikers dat het “verbaasd” is over deze berichten, omdat er aan de andere kant veel gebruikers zijn – en dit is ook zijn eigen mening, volgens welke de iPhone 4 het model is met de beste ontvangst tot nu toe.

Maar het bedrijf heeft de beschuldigingen onderzocht, en het resultaat is even verrassend als eenvoudig: het algoritme voor het berekenen van de ontvangststerkte is verkeerd en geeft gebruikers de indruk van een betere ontvangst dan in werkelijkheid het geval is. De toename van de ontvangstkwaliteit was te hoog, en de afname bij het afdekken van de binnenantenne werd dienovereenkomstig overdreven. Wie daardoor de verbinding met het netwerk verliest, heeft al een kritieke ontvangstsituatie gehad, maar het apparaat gaf dat niet zo weer.

Apple kondigde aan dat het de door AT&T aanbevolen methode voor het berekenen van de ontvangstkwaliteit zou overnemen en die in de komende weken in een gratis update beschikbaar zou stellen. De update zal ook de weergave optimaliseren door de eerste drie balken iets dikker te maken, zodat ze gemakkelijker te lezen zijn. De update zal beschikbaar zijn voor de iPhone 4, iPhone 3G en 3GS modellen.