Hoe de eSIM-kaarten van de iPhone en Apple Watch werken

De 2018 iPhones zullen de eerste dual SIM iPhones zijn in de decennialange geschiedenis van de applephone. In tegenstelling tot de andere dual-sims heb je echter geen ruimte voor twee sims

Misschien is het onder de vele nieuwe functies van de iPhone Xs en iPhone Xs Max die tijdens Apple’s evenement op 12 september werden uitgelicht, een beetje onder de radar gebleven. Maar bij nader inzien is het een gedenkwaardige verandering voor het bedrijf uit Cupertino: de 2018 iPhones zullen de eerste zijn die dual SIM-compatibel zijn.

Apple kiest er dus voor om het pad te volgen dat tientallen Android-smartphonefabrikanten al een paar jaar bewandelen en kopers van zijn vlaggenschip iPhone de mogelijkheid te geven om met twee SIM’s tegelijk overweg te kunnen. In tegenstelling tot andere fabrikanten verdubbelt Apple de SIM-ruimte in zijn toestellen echter niet: de tweede telefoonkaart zal een eSIM of virtuele SIM zijn. Zoals al te zien was op de Apple Watch 3 (en opnieuw is voorgesteld op de Apple Watch 4 in Italië), heeft Apple besloten de SIM-gegevens in een chip op de logische kaart te plaatsen en geen ruimte meer te verliezen in de behuizing.

Wat zijn eSIM’s en hoe werken ze

Op dit punt is de vraag die veel gebruikers zich zullen stellen: maar wat zijn eSIM’s nu precies? eSIM’s, ook bekend als SoftSIM’s, zijn in wezen een microchip die op de logische kaart van een smartphone, of een ander elektronisch apparaat, is gedrukt en verbinding maakt met het cellulaire netwerk. In wezen gaat het om een microscopisch klein apparaatje, nog kleiner dan de nano-SIM’s die zo populair zijn op de nieuwste generatie telefoons, dat alle informatie bevat die gewoonlijk in het circuit van de klassieke plastic kaart is opgeslagen. In de eSIM zit ook de ICCID-code, het verificatiesysteem dat de SIM uniek identificeert en wordt gebruikt bij het wisselen van operator.

Wat zijn de voordelen van een eSIM?

Voor een fabrikant is een eSIM erg handig omdat het de fysieke ruimte van simkaartsleuven uit een apparaat verwijdert. Dat betekent meer ruimte voor de batterij of nieuwe sensoren. En wat zijn de voordelen van een virtuele eSIM voor gebruikers? In de eerste plaats wordt de tijd verkort die nodig is om over te stappen van de ene operator naar de andere, omdat de SIM-kaart niet fysiek hoeft te worden verwisseld. Bovendien zal het onmogelijk zijn de op de eSIM opgeslagen nummers te verliezen wanneer van provider wordt gewisseld, omdat de eSIM na de overstap niet onbruikbaar wordt, in tegenstelling tot de klassieke SIM. Tot slot bespaart u kosten, want op dit moment kost het ongeveer 25 euro om uw simkaart te wisselen bij de verschillende mobiele operators, dus u maakt geen extra kosten als u niet fysiek hoeft over te stappen op een eSIM.

Hoe activeer ik een Apple eSIM

Maar hebben eSIM’s ook gebreken? Ja, op dit moment hebben niet alle fabrikanten een unieke standaard voor registratie. Apple is een van de eerste bedrijven die in deze technologie heeft geïnvesteerd en is in feite een van de weinige die de gebruikers een eenvoudige configuratie aanbiedt. Hoe doe je dat? Simpel, om een nieuwe eSIM te registreren gaan we naar de Instellingen van ons Cupertino toestel en gaan dan naar het Mobiele gedeelte. Op dit punt moeten we enkele ogenblikken wachten en zal een informatiepagina verschijnen waarop we een van de verschillende telefoonoperatoren die in Italië actief zijn, kunnen kiezen. U kunt kiezen tussen de verschillende tarieven en promoties die op dat moment beschikbaar zijn en het contract ondertekenen met de operator van uw voorkeur. Snel en gemakkelijk.