Suse voor de eerste keer verenigd met Rancher

Suse houdt momenteel zijn “Susecon Digital 202”. De opening keynotes richtten zich op de vernieuwingen in het aankomende “Service Pack 3” (SP3) voor de verschillende “SLES” distributies. Het bedrijf is ook van plan om de wereld van hyper-converged infrastructuren (HCI) te betreden.

“We lossen ’s werelds grootste uitdagingen op” – dat is alles wat CEO Melissa Di Donato zei in haar openingstoespraak op Susecon Digital 2021.

Suse-CEO Melissa Di Donato bij de opening van de hasueconferentie

Sheng Liang, President Engineering & Innovation bij Suse spreekt over

Sheng Liang, President Engineering & Innovation en opvolger van Thomas DiGiacomo, die nu Chief Technology & Product Officer is, laat in een virtuele omgeving die doet denken aan “Star Trek” dezelfde toeter horen als Di Donato, toen hij Suse introduceerde als het “enige echte open source-bedrijf”. Het is “open source” omdat het de enige Linux-distributie is die ook alle andere Linux-distributies kan beheren.

“Deze aanpak is gebaseerd op de overtuiging dat klanten de vrijheid moeten hebben om precies die producten te kiezen die aan hun eisen voldoen – alleen dan kunnen ze innoveren en succesvol zijn,” aldus Liang. Hij betreurde het feit dat de meeste andere open source-leveranciers nu op de een of andere manier “proprietary” zijn geworden.

Suse is echter “perfect geschikt” geworden voor elk datacenter door de overname van Rancher, waarvan Liang medeoprichter is, die eind vorig jaar werd afgerond, en de daaruit voortvloeiende nieuwe enterprise Linux-, Kubernetes-, cloud-, edge- en hybride IT-oplossingen. De spil van de strategie is Enterprise Linux en Kubernetes-beheer als fundament van de moderne IT-stack. De twee productfamilies “Suse Linux Enterprise” en “Suse Rancher”, zouden binnenkort met nieuwe service packs, releases en oplossingen komen:

Suse Linux Enterprise Server 15 Service Pack 3 (SLES 15 SP3) biedt compatibiliteit tussen “Opensuse Leap” en Suse Linux Enterprise. Gebruikers kunnen dus workloads verplaatsen van ontwikkel- en UAT-omgevingen met Leap naar productie-omgevingen met SLES 15 SP3. Gebruikers van “CentOS”, dat niet langer binaire compatibiliteit heeft met commerciële Linux-distributies, zullen ook worden geholpen om naar Leap te migreren.

Nieuw zijn Suse Linux Enterprise “Base Container Images” (SLE BCI), die container-images en tools voor de ontwikkeling van toepassingen bieden. Er zullen ook “speciaal geharde en gecertificeerde SLE BCI” zijn.

SLES 15 SP3 enthält aktualisierte Unterstützung für Intel-, AMD- und „IBM Z“- und „-Power“-Hardwareplattformen, ARM-Chipsätze, verbesserte Datenbankunterstützung und -leistung sowie STIG-Compliance und Krypto-Support.

Konkrete Neuerungen gegenüber dem SP2 sind:

  • Ein neues Branding (Schriftarten, Hintergrundbilder …)
  • SLES 15 SP3 Beta Base-Container (wird wöchentlich aktualisiert)
  • Linux-Kernel 5.3.18
  • glibc 2,31
  • perl 5.26.1, nodejs 14.15.4, ruby 2.5.8, python3 3.6.12, python39 3.9.0
  • Mozilla Firefox 78.7.1 und Mozilla Thunderbird 78.7.0
  • Für FIPS-Konformität aktualisierte Pakete
  • Rootless Container-Funktion jetzt mit podman
  • xca ersetzt YAST2 CA Management
  • systemd 246.10
  • “PostgreSQL13” in de standaardversie
  • PostgreSQL12 en PostgreSQL10 nu in de legacy-module
  • “MariaDB 10.5”

Suse Rancher 2.6 krijgt een herontworpen gebruikersinterface, evenals verbeterde ondersteuning voor Kubernetes-diensten in de publieke cloud in de vorm van lifecycle management voor “Microsoft AKS” en “Google GKE” (naast de bestaande ondersteuning voor “Amazon EKS”). Ondersteuning voor Suse Linux Enterprise Base Container Images (SLE BCI) is ook nieuw.

Suse Edge zal binnenkort een software-infrastructuur bieden voor het maken en beheren van cloud-enabled en cloud-native applicaties in edge-omgevingen. Deze kunnen worden verbonden met publieke en private clouds en datacenters. Inbegrepen zijn Suse Linux Enterprise Micro, de Kubernetes distributie K3s, beide speciaal ontworpen voor edge besturingsomgevingen, Rancher, en Suse Manager voor het beheer van niet-gecontaineriseerde applicatie workloads.

Suse Hybrid IT bestaat uit Rancher, “RKE”, “Longhorn”, “Suse Manager” en SLES en vormt daarmee een complete softwarestack voor het draaien van zowel traditionele toepassingen als cloud-native toepassingen in datacenters en cloudomgevingen, aldus Markus Noga, VP Engineering & Innovation sinds eind vorig jaar.

Noga kondigde ook de bètaversie aan van “Harvester”, een open source hyper-converged software op basis van Kubernetes. Het kan zowel VM’s als containers beheren, waardoor hybride cloudbeheer voor Amazon, Azure en Google Cloud mogelijk wordt.

VS-astronaut Scott Kelly, de meest ervaren man in de ruimte, onthult ook eens iets intiems.

Een echt hoogtepunt van de Susecon was de keynote-toespraak van de VS-astronaut Scott Kelly, de meest ervaren man in de ruimte met 520 dagen.

Op de vraag wat zijn grootste uitdaging in de baan was geweest, zei hij: “Heb je ooit een jaar lang dezelfde broek gedragen?” Dit en nog veel meer verbijsterende inzichten in buitenaards leven zijn te vinden in deze opname.