Traffic-te Welt: Mit Google Glass zum Google Car

De integratie van allerlei Android-technologieën moet autorijden in de toekomst veiliger, betrouwbaarder, communicatiever, comfortabeler en leuker maken.

Tussen alle fancy nieuwe infotainment gimmicks op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, ging misschien wel de belangrijkste aankondiging daar bijna verloren: de aankondiging van de Open Automotive Alliance (OAA) door Google. Toch is de kans vrij groot dat de gevolgen van het werk van dit consortium een belangrijk deel van ons dagelijks leven zullen veranderen, of in ieder geval een enorme impact zullen hebben.

Let wel: met de Open Handset Alliance heeft Google in zeer korte tijd het mobiele dataverkeer veroverd. Meer dan driekwart van alle nieuwe mobiele telefoons en smartphones heeft Android aan boord. En nu is het wegverkeer aan de beurt.

autocomputers

De eerste autogoogle-adepten zijn Audi, General Motors, Honda en Hyundai. De “supercomputerchips aan boord” voor de futuristische voertuigen van deze fabrikanten zullen worden geleverd door Nvidia, lid van de OAA. De aankondiging van Hyundai-partner Covisint op CES is een voorbeeld van hoe de integratie van Google-technologieën in auto’s zou moeten werken. Volgens deze zal het volgende model van Hyundai Genesis, dat in 2015 wordt verwacht, naast nieuwe functies in het Blue Link-telematicasysteem ook Google Glass kunnen gebruiken. De dataglazen zullen “belangrijke voertuiginformatie evenals veiligheids- en servicewaarschuwingen, infotainment-aanbiedingen en toepassingen weergeven.”

In de woorden van Barry Ratzlaff, Executive Director, Customer Connect en Service Business Development bij Hyundai Motor America, klinkt het als volgt: “De samenwerking met Covisint versterkt onze premium merkervaring en onderstreept onze bereidheid om gedurfd te innoveren om de gebruikerservaring voortdurend te verbeteren. Hyundai Blue Link, aangedreven door Covisint cloud-technologie, vooral in combinatie met Google Glass, biedt een unieke ervaring voor klanten door populaire functies gemakkelijker toegankelijk te maken.”

In detail, de aangekondigde functies omvatten:

  • Starten des Motors aus der Ferne
  • Öffnen und Schließen von Türen aus der Ferne
  • Suche nach Sehenswürdigkeiten (POI) über das Hyundai Navigationssystem
  • Warnung vor leerem Tank samt Hinweisen auf nahegelegene Tankstellen
  • Zustandsberichte über das Fahrzeug
  • Diagnose- und Service-Meldungen
  • Terminabsprache mit Werkstätten und Erinnerungsfunktion
  • erweiterte Pannen- und Notfallhilfe
  • direkter Kontakt zum Blue Link Call Center
  • Suche nach Händlern in der Nähe des aktuellen Standorts
  • Ortsbestimmung des eigenen Fahrzeugs.

Ergänzendes zum Thema

Digitale Marionetten

Der Name Google Glass ist im (auto-)mobilen Umfeld gut gewählt: nach der gläsernen Kommunikation jetzt also der gläserne Verkehr. Die Anfänge dafür sind bereits gemacht. BMW, bijvoorbeeld, geeft reeds ongevraagd privé-gebruiksgegevens rechtstreeks door aan de branche. Als de onderhoudsintervallen worden overschreden, worden herinneringen naar de verbaasde chauffeur gestuurd. WGV is de eerste verzekeringsmaatschappij die tot 30 procent korting op uitgebreide verzekeringstarieven aanbiedt voor bestuurders die de rij-informatie van de telematicabox continu ter evaluatie laten doorsturen.

Ik moet toegeven dat het idee om binnenkort op de weg omringd te worden door chauffeurs die gewapend zijn met Google Glass en tijdens het rijden gebruikmaken van “infotainment-aanbiedingen” voor mij een horrorvisioen is. Dan zitten we als digitale marionetten in het spreekwoordelijke glazen huis. Wie is er nog zo naïef om te geloven dat dingen die technologisch mogelijk zijn, niet ook misbruikt zullen worden? De NSA heeft ons een passend precedent geschonken.

Voor mij staat één ding vast: zodra ik mijn auto alleen nog maar kan starten met een Google-account of Apple ID, stap ik per direct uit – en stap ik voorgoed over op de fiets en het openbaar vervoer. Als ik nog eens echt rijplezier wil beleven, vlieg ik nog liever in de Ring Taxi van Sabine Schmitz rond de Nürburg, een GT3 RS – aan het stuur, natuurlijk!

Maar waarschijnlijk bekijk ik het allemaal veel te zwartgallig. Als ik eenmaal heb genoten van de mobiele ervaring van communicatie in een zelfrijdende auto met een foehny Alpenpanorama en uitzicht op de Chiemsee op de A8 richting Salzburg, weet ik zeker dat al mijn bourgeois bedenkingen zullen zijn verdampt. Ik zie de bijbehorende glanzende reclamemotieven al voor me. Zo vang je muizen!

Computerauto

Bijkomend voordeel is dat Google nog steeds werkt aan zijn eigen visie op de zelfrijdende auto, interessant genoeg gebaseerd op een voertuig van het bedrijf Toyota, dat niet tot de Open Automotive Alliance behoort. Om het voor de autofabrikanten echter (nog) smakelijker te maken zich bij de OAA aan te sluiten, lekt hierover nog maar weinig informatie uit.