Hoe Google Maps offline downloaden

Google Maps staat u toe om kaarten offline te downloaden en te gebruiken als het internet uitvalt. Maar let wel op het beschikbare geheugen op uw smartphone

Met de zomer in aantocht, plannen veel mensen hun vakantie. Sommigen gaan naar het strand, anderen gaan op excursie en weer anderen gaan een nieuwe stad ontdekken. Voor allen is er een essentiële dienst: navigatiekaarten. Velen van ons denken na over alles wat we mee moeten nemen wanneer we onze koffers pakken voor onze vakantie. Van zonnecrème tot zwemkleding. Maar weinigen van ons denken eraan om kaarten van de stad waar we naartoe gaan te downloaden, zodat we ze ook offline op onze smartphones kunnen raadplegen. Dit is een cruciale zet. Het stelt ons in staat niet te verdwalen, vooral op de meest ontoegankelijke plaatsen, en tegelijkertijd zullen we veel minder batterij- en verbindingsgegevens verbruiken. Het is ook essentieel voor wie op avontuur gaat in landen met een zeer trage internetverbinding. Opgemerkt moet worden dat Google Maps in bepaalde geografische gebieden niet kan worden gedownload als gevolg van contractuele beperkingen.

Downloaden offline gebieden

We beginnen met te zeggen dat we niet alle kaarten van Google Maps kunnen downloaden. Ook omdat het geheugen van onze smartphone of tablet niet genoeg zou zijn om ze allemaal te bevatten. Laten we ons dus concentreren op degenen die ons zullen interesseren voor de vakantie. Om te beginnen met het downloaden van kaarten, pak je je telefoon en start je de Google Maps app. Zorg ervoor dat u een dataverbinding of Wi-Fi-toegang hebt. Dan zoeken we de plaats die ons interesseert. Bijvoorbeeld Rome. Hier kiezen we wat we willen downloaden, we kunnen alleen de navigatiekaarten kiezen of die van restaurants, bedrijven en soortgelijke diensten. Ga naar het menu icoon, dat met drie verticale puntjes, en selecteer Download. En dat is het.

Download kaarten naar SD-kaart

Google Maps downloadt standaard offline kaarten naar het interne geheugen van onze smartphone of tablet. Maar gelukkig kunnen we er ook voor kiezen om de kaarten rechtstreeks op een SD-kaart op te slaan. Om dit te doen gaan we naar Google Maps, nadat we de kaart in ons toestel hebben gestoken. Hier selecteren we het menu en gaan dan naar Offline Areas. Klik dan op Instellingen en ga tenslotte onder het kopje “Opslagvoorkeuren” naar Apparaat > SD-kaart.

Hoe offline gebieden te gebruiken

Vraagt u zich af hoe u een gedownloade kaart offline kunt gebruiken? Het is heel simpel. We kunnen ons gedragen alsof we met het Internet verbonden zijn. Dit betekent dat u navigatieaanwijzingen te zien krijgt en kunt zoeken naar plaatsen binnen het gedownloade gebied. Wanneer u offline bent, kunt u echter wel een routebeschrijving krijgen met de auto, maar niet met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer. U kunt uw gedownloade kaarten ook offline beheren. Ga gewoon naar de juiste sectie in het menu van de Google app. Hier kunnen we kiezen om een opgeslagen gebied te verwijderen, of de naam ervan te wijzigen, het bij te werken en de lijst te raadplegen van alle offline gedownloade kaarten.