Android Auto vaarwel: wat Google wil doen

De wereld van Android Auto is complex en gefragmenteerd, maar Google heeft besloten om orde op zaken te stellen en op een nieuwe manier naar de toekomst te kijken.

Een van de grootste wensen van miljoenen smartphonebezitters over de hele wereld is om sommige apps van de telefoon in de auto te kunnen gebruiken, zoals het navigatiesysteem Google Maps in plaats van het ingebouwde navigatiesysteem in het infotainmentsysteem van de auto. Of infotainment gebruiken om ontvangen telefoontjes te beantwoorden, of om sms- en chatberichten te lezen.

Om aan deze behoeften tegemoet te komen kondigde Google in 2014 Android Auto aan, als antwoord op Apple CarPlay dat een paar maanden eerder werd aangekondigd. Sinds 2015 zijn steeds meer auto’s compatibel met deze standaard, maar niet zonder problemen: de fragmentatie van smartphonefabrikanten die kenmerkend is voor de Android-wereld wordt nog verergerd door de fragmentatie van autofabrikanten, waardoor de dialoog tussen telefoon en auto allesbehalve eenvoudig is. Daarom lanceerde Google eind 2016 ‘Android Auto voor telefoons’, een Android-app die naar de smartphone moet worden gedownload en die op het telefoonscherm de Android Auto-interface nabootst: grote pictogrammen, snelle toegang tot de stemassistent, eenvoudige toegang tot Google Maps en de telefoon. Het idee was goed, maar het liep niet helemaal zoals gepland, en Android Auto voor telefoons is binnenkort verleden tijd.

Android Auto voor telefoons: wat is er nieuw

Een van de eerste dingen die gebruikers merkten die de bèta van Google’s nieuwe besturingssysteem Android 12 installeerden, was dat de Android Auto app voor telefoons niet langer kan worden gedownload uit de Play Store, omdat deze incompatibel is.

In eerste instantie werd gedacht dat dit te wijten was aan de bètaversie van het besturingssysteem, maar blijkbaar is dit niet het geval: er komen ook meldingen binnen van gebruikers met eerdere versies van Android.

Sommige gebruikers die de app eerder hadden gedownload, zien nu een nieuw scherm dat hen waarschuwt dat Android Auto nu alleen beschikbaar is op schermen van het auto-infotainmentsysteem.

Het lijkt er dus op dat Android Auto voor telefoons het eindstation heeft bereikt, niet in de laatste plaats omdat er al een vervanger is: Google Assistant Driving Mode.

Google Assistant, Driving Mode

In oktober 2020 bracht Google een functie uit waarmee het al een tijdje aan het experimenteren was: de rijmodus van Google Assistant op Google Maps.

Dankzij de Driving Mode is het nu mogelijk om het navigatiesysteem van Maps op de telefoon te gebruiken met een nieuwe interface, die gedeeltelijk die van Android Auto voor telefoons nabootst.

Een duplicaat, in wezen, dat aantoont dat Android Auto voor telefoons eigenlijk een noodoplossing was.