Er is veel aan de hand in de ITscope Marktbarometer voor het eerste kwartaal van 2021: De exploderende Bitcoin-wisselkoers doet de prijzen voor mijnbouwaccessoires stijgen, de iPhone SE eist de eerste plaats terug en Microsoft zet zijn succesvolle koers met tablets voort.
Volgens de ITscope Marktbarometer waren spelconsoles en pc’s een populair tijdverdrijf in het eerste kwartaal van het jaar. Zo was er ook een nieuw verkooprecord op de spelletjesmarkt: in totaal hebben computer- en videospelletjes en de bijbehorende hardware in het Corona-jaar 2020 een omzet van ongeveer 8,5 miljard euro gegenereerd. Dit komt overeen met een groei van 32 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, aldus de Game – Association of the German Games Industry op basis van gegevens van de marktonderzoekbedrijven GfK en App Annie. Maar niet alleen in games was er veel te beleven.
Over de ITscope Marktbarometer
De aanbieder van het B2B handelsplatform ITscope publiceert in de Marktbarometer cijfers over het afgelopen vierde kwartaal van 2020.De kliks van meer dan 10.De kliks van meer dan 10.000 geregistreerde wederverkopers op de producten van meer dan 340 in de lijst opgenomen distributeurs uit heel Europa werden geanalyseerd.
De hoogvliegers onder de nieuwkomers
Na verliezen in het normaal gesproken zeer succesvolle kerstkwartaal ziet het er in de hoogvliegercharts weer beter uit voor Apple: De eerste twee plaatsen gaan naar de fabrikant uit Californië. De eerste plaats gaat opnieuw naar de iPhone SE. Het ligt voor de hand dat Apple’s 20W USB-C voedingsadapter de tweede plaats inneemt in de hoogvliegerslijsten: alle vier de modellen van de iPhone 12 worden geleverd zonder de bijpassende voedingsadapter – deze moet apart worden aangeschaft. De nieuwe adapter werd samen met de iPhone 12 geïntroduceerd en is bedoeld ter vervanging van het oudere model met 18 watt.
Voor wie toch al nieuwe oplaadaccessoires wil kopen en zijn toestel nog handiger wil opladen, komt de MagSafe Charger van Apple dit kwartaal binnen op de twaalfde plaats. Dit is een inductieve oplaadmat die de iPhone 12, 12 Pro en 12 Pro Max draadloos oplaadt door hem gewoon op de tablet te leggen.
De derde plaats gaat naar HP met de ProBook 450 G8. De zakelijke notebook is uitgerust met de nieuwe Tiger Lake-processors, die zelfs complexe eisen efficiënt moeten kunnen afhandelen. HP biedt diverse poorten voor de benodigde accessoires, waaronder een USB Type-C poort. Een vingerafdruklezer en optionele gezichtsherkenning zijn ook inbegrepen. Direct daarachter, op de vierde plaats, levert HP de E24 G4, de bijpassende monitor voor de ProBook 450 G8. De Full HD-kantoormonitor met 23,8 inch maakt vooral indruk met een geïntegreerd blauwlichtfilter, dat niet alleen prettig is voor de ogen als je lange tijd achter de pc werkt, maar ook kleuren bijzonder levensecht weergeeft.
Met de MSI RTX3060 Ti Gaming X neemt een zeer frisse nieuwkomer de vijfde plaats in. Net als bij de GeForce RTX 3090 Gaming X, gebruikt MSI hier de 2.7-slot koeler, die zorgt voor een bijzonder stille werking. Qua ontwerp heeft MSI zich laten inspireren door de GeForce RTX 3070 Gaming X – wat ook het enige punt van kritiek oplevert: gewicht en formaat. Met een lengte van 32,5 cm, een breedte van 14 cm en een gewicht van bijna 1,5 kg is de RTX3060 Ti Gaming X allesbehalve een lichtgewicht. Eén CPU haalt dit kwartaal ook de top 10 van hoogvliegers: de AMD Ryzen 9 5900X (6e plaats).
Highlights van de afzonderlijke TFT-categorie
Voor het zesde kwartaal op rij verdedigt de Dell P2419H zijn positie als TFT nummer één. En de belangstelling voor de 24-inch monitor lijkt niet af te nemen. Het resultaat ten opzichte van het vorige kwartaal is zelfs minimaal gestegen met bijna 14.000 kliks.
Maar HP doet zijn best om concurrent Dell uit te dagen voor de toppositie: HP’s E24 G4, die ook in de Highflyer charts is vertegenwoordigd, springt van de 328e plaats rechtstreeks naar de vierde. Voor een nieuw model concurreert hij met de P2419H, die al sinds 2018 in de lijst staat, want qua kosten zijn de twee monitoren exact gelijk. En nog een nieuwkomer uit het HP-kamp komt dit kwartaal vrij ver naar boven: de E27q G4, genoteerd sinds november 2020, die op nummer 13 in de lijst komt.
Lenovo, als fabrikant minder aanwezig in het TFT-segment, slaagt er ook in om in de top 10 te blijven en verbetert zelfs zijn positie van het vorige kwartaal van de negende naar de zevende plaats. Met de ThinkVision T24i-20 overtuigt Lenovo vooral met zijn Zero Frame-scherm, dat het 24-inch Full HD LED-scherm aanzienlijk groter doet lijken.
Highlights van de afzonderlijke smartphonecategorie
In de smartphonecategorie is het beeld dit kwartaal vrijwel ongewijzigd. Apple behoudt de koppositie en blijft de top 10 duidelijk domineren. Opnieuw kaapt de iPhone SE de eerste plaats weg: de goedkoopste iPhone-variant van Apple staat met een ruime marge bovenaan met 3.500 clicks. Ook in andere opzichten ziet het er bijzonder goed uit voor de Californische fabrikant: Naast de ‘normale’ variant op de tweede plaats, pakt de iPhone 12 in totaal ook zes plaatsen in de smartphone top 10 voor zichzelf in de Pro, Pro Max en Mini versies.
Met een notering sinds eind 2019 is de Samsung Galaxy A51 niet alleen de oudste smartphone in de top 10, maar ook het enige niet-Apple toestel – maar houdt toch dapper vast aan zijn vijfde plaats.
Nieuwkomers zijn pas veel verder terug te vinden, op de 37e en 38e plaats. Met de twee Galaxy S21 5G en Ultra 5G van Samsung, die sinds half januari in de lijst staan, belanden twee van de drie nieuwe modellen uit de S21 5G-reeks in de top 40.
Hoogtepunten van de categorie individuele tablets
Met de Surface Pro 7 met 256 GB in Platinum Grey verzekert Microsoft zich opnieuw van de eerste plaats met meer dan 10.000 clicks. En de Surface Pro 7 is ook in andere versies in de top 10 vertegenwoordigd: De kleinere versie met 128 GB stijgt van de vijfde naar de derde plaats, het model met i7-processor maakt ook drie plaatsen goed en klimt van de achtste naar de vijfde plaats.
Een nieuwkomer van Microsoft staat ook op de 19e plaats: De Microsoft Surface Pro 7+, die medio januari 2021 werd geïntroduceerd. Aangezien het meer een kleine technische upgrade is van de Surface Pro 7, is gekozen voor de Plus in plaats van direct een nieuwe generatie in te luiden. Volgens Microsoft gaat het eerder om een variant specifiek voor zakelijke klanten en de onderwijssector, niet voor de retail.
Hoogtepunten van de individuele notebookcategorie
In het eerste kwartaal van 2021 heerste bij notebooks als het ware nog steeds een noodtoestand. Dit is intussen enigszins genormaliseerd. De klikaantallen van de top 10 zijn gedaald van 49.000 naar 33.500, maar de vraag naar flexibele notebooks voor thuisgebruik blijft op een hoog niveau.
De all-time favoriet ThinkPad E15 20RD kreeg alleen al 11.000 kliks, waarmee de uiterst populaire zakelijke notebook nu al een jaar lang de eerste plaats in de categorie inneemt. Maar ook andere modellen in de ThinkPad-reeks van Lenovo zijn aan een inhaalslag bezig – en van ver daarachter: de ThinkPad E15 Gen 2 20TD klimt van de 349e naar de derde plaats en de ThinkPad X1 Carbon (7th Gen) 20QD van de 260e plaats direct daarachter naar de vierde. Als ultrabook combineert deze laatste een lichte en slanke behuizing met uitgebreide functies en zorgt dankzij een zeer stille ventilator voor een geconcentreerde werksfeer.
Highlights van de afzonderlijke categorie PC complete systemen
Complete PC-systemen blijven ook dit kwartaal in trek. De Lenovo ThinkCentre M720q verbetert zijn score van ongeveer 10.000 naar meer dan 12.000 klikken ten opzichte van het vorige kwartaal.
De iets goedkopere HP ProDesk-reeks blijft populair, met de HP ProDesk 400 G6 op de tweede plaats. De nieuwere HP ProDesk 400 G6 Mini Desktop mikt ook op de top en komt van de 132 direct op de vijfde plaats. Maar de concurrentie slaapt niet: met de OptiPlex 3080, die sinds september 2020 in de lijst staat, zorgt Dell ook voor een frisse wind in de top 10.
Highlights van de afzonderlijke categorie Webcams
Met bijna 30.000 kliks in de top 10 is de categorie webcams ook dit kwartaal een van de meest aangeklikte. De duidelijke leider: Logitech. De fabrikant van accessoires verzekert zich exclusief van de volledige top 15. Met 7.800 klikken gaat de Logitech HD Pro Webcam C920, die al sinds 2015 in de lijst staat, aan de leiding.
Hoogtepunten in de categorie individuele headsets
Logitech gaat ook in de categorie headsets aan de leiding, maar moet de topplekken delen met concurrenten van Jabra, Apple en Poly. Met de als eerste geplaatste Logitech 960 USB krijgt u een laaggeprijsde headset, die speciaal is ontworpen voor het gebruik van Skype en Co. Met een notering in 2008 is de 960 USB ook verreweg de oudste headset in de top 10.
De op de tweede en derde plaats geplaatste headsets van Jabra zijn zeer vergelijkbaar. De Evolve 65 MS Stereo, die al sinds 2014 op ITscope staat, is ook niet bepaald een van de nieuwste modellen. Alleen met de Jabra Engage 75 Stereo, die al sinds 2018 in de lijst staat, verschijnt er een actuelere headset in de ranglijst. Beide headsets hebben ruisonderdrukking en maken zo storingsvrije telefonie mogelijk, zelfs in lawaaierige omgevingen.
Highlights van de afzonderlijke categorie grafische kaarten
Bij de grafische kaarten is het deze keer bijzonder spannend. De home entertainment trend heeft duidelijk een impact op het segment van grafische kaarten: Sinds eind vorig jaar neemt de vraag toe, waardoor de prijzen van de gameraccessoires enorm zijn gestegen. Daarbij komt nog de handel met Bitcoin, Ethereum en co., waarvan de groeiende populariteit de huidige marktontwikkeling extra beïnvloedt, aangezien krachtige grafische kaarten nodig zijn om de munten te produceren.
Deze marktsituatie is niet alleen terug te zien in de klikcijfers, maar ook in de prijs: in vergelijking met het vorige kwartaal werd er ongeveer 75 procent meer geklikt op de top 10 grafische kaarten, in totaal bijna 38.000 keer. Minstens even spannend zijn de prijsontwikkelingen die kunnen worden waargenomen: De gemiddelde prijs van de top 10 grafische kaarten stijgt met 65 procent ten opzichte van Q4/2020.
Grafische kaarten ster MSI is hier echter niet erg van onder de indruk en blijft zijn suprematie uitbreiden met acht plaatsingen binnen de top 10. Een nieuwkomer van MSI haalt ook de top 10: de RTX3060 Ti Gaming X, die ook vertegenwoordigd is in de Highflyer charts, is qua prestaties vergelijkbaar met de GeForce RTX 3070 op de zevende plaats. Net als bij andere modellen vertrouwt MSI weer op de 2.7-slot koeler, die zorgt voor een bijzonder stille werking. Het biedt dus min of meer dezelfde functies als de RTX 3070, maar is iets goedkoper.
Highlights van de afzonderlijke categorie moederborden
In de categorie moederborden is er een nieuwe nummer één die van plaats 307 naar de eerste plaats klimt: het H110 Pro BTC+ moederbord van ASRock, een verder vrij onvertegenwoordigde fabrikant – en dan ook nog een product uit 2017.
De huidige hype rond Bitcoin en andere cryptocurrencies komt ook hier door: Verschillende bronnen beschouwen de H110 Pro BTC+ als een van de beste mining moederborden die momenteel verkrijgbaar zijn. Vergeleken met conventionele kaarten heeft de H110 Pro BTC+ geen extra chips voor opslag en audio. Bovendien zijn de PCI Express-slots dienovereenkomstig vervangen. Zoals gebruikelijk bij mijnbouw doet de apparatuur het zonder extra functies en zijn alleen de belangrijkste interfaces en poorten geïnstalleerd.
De huidige cryptohausse is ook merkbaar in de prijs: de HEK is bijna vertienvoudigd.
Hoogtepunten van de afzonderlijke categorie processoren
AMD blijft de CPU-koning in de ITscope-marktbarometer: De nieuwe Ryzen 9 5900X, Ryzen 7 5800X en Ryzen 5 5600X modellen, die sinds oktober op ITscope staan, overtuigen over de hele linie en nemen de eerste, tweede en vierde plaats voor zichzelf in. AMD blijft dus aan de leiding ten opzichte van langetermijnconcurrent Intel.