Schneider Electric: Software en diensten worden steeds belangrijker

“Business as unusual”. Op de Euref Campus in Berlijn wordt duidelijk met welke concepten het concern de toekomst wil vormgeven en welke nadruk het legt op IT, OT en industrial edge.

Software en diensten – dat zijn de twee segmenten waar Christophe de Maistre, Zone President DACH bij Schneider Electric, het meest plezier aan beleeft, omdat ze in de eerste helft van dit jaar goed waren voor ongeveer een vijfde van de omzet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij zich ten doel heeft gesteld op deze twee gebieden te groeien. Software, zo vervolgt de Maistre, heeft ook tot gevolg dat de verkoop van producten wordt gestimuleerd en dat de klantenbinding via netwerken aanzienlijk wordt vergroot. En een ander onderwerp is zeker software-gestuurd: de verwerking van gegevens. Op dit moment wordt slechts ongeveer 10% van alle in bedrijven beschikbare gegevens verwerkt. In de toekomst zal dit aandeel snel toenemen, daarvan is de Maistre overtuigd. De belangrijkste reden waarom kunstmatige intelligentie (AI) steeds belangrijker wordt.

Overnamestrategie

In de afgelopen weken heeft Schneider Electric de weg vrijgemaakt voor meer groei met twee overnames. In de eerste plaats de overname van ProLeIT, een specialist op het gebied van automatiserings- en procesbesturingstechnologie, die vooral sterk is in de dranken- en levensmiddelenindustrie. En in het voorjaar kocht de Groep ook RIB Software, een softwarespecialist. De onderneming uit Stuttgart is gespecialiseerd in bouwsoftware en hoopt dat Schneider haar een groter wereldwijd bereik zal geven; voor de Franse groep daarentegen is de overname een belangrijke bouwsteen voor het “bouwen van de toekomst”. En dit is wat bijvoorbeeld op de Euref Campus in Berlijn met kracht wordt onderzocht. Gebouwenautomatisering, e-mobiliteit en hernieuwbare energiebronnen worden getest op de campus, waar Schneider ook actief is.

Het lukt niet zonder partnerschappen

Hieruit worden ook belangrijke inzichten verkregen voor de Industrial Edge – een segment dat steeds belangrijker wordt voor Industrie 4.0 en dat ondenkbaar zou zijn zonder moderne IT-technologie, zoals Michel Arres, Vice President Secure Power DACH, aangeeft, waarbij hij bijvoorbeeld AI, digital twins, video- en data-analyse en autonome robotica noemt. En een ander cijfer illustreert het belang van IT voor industriële omgevingen: 24 procent van de toekomstige efficiëntieverhoging in OT-omgevingen zal mogelijk zijn dankzij digitalisering. Arres somt vijf redenen op waarom de industriële rand steeds belangrijker wordt: latentie, autonomie, privacy en veiligheid, gegevens en bandbreedte, en interactiviteit.

Opnieuw zijn er enkele uitdagingen. Daartoe behoren ongelijksoortige systemen en gegevensbronnen, milieu- en veiligheidsverschillen, nieuwe IT-eisen die buiten de traditionele bevoegdheden vallen, en een gebrek aan ondersteuning ter plaatse. Het is in dit spanningsveld dat kanaalpartners zich bevinden, met vaardigheden die hier een enorm zakelijk potentieel kunnen benutten en een hoge waarde kunnen genereren via geïntegreerde systemen, hulpmiddelen voor beheer op afstand en een samenwerkend ecosysteem.

Met het Exchange-platform heeft Schneider bijvoorbeeld een dergelijk ecosysteem gecreëerd waar partners hun oplossingen kunnen presenteren en deze zo nodig voor projecten aan andere partners ter beschikking kunnen stellen. Rainer Weigle, verantwoordelijk voor Strategic Alliances & Solutions bij Schneider Electric, haalt een onderzoek van Gartner aan dat voorspelt dat de helft van de OT-dienstverleners op korte termijn belangrijke partnerschappen zal aangaan met IT-aanbieders voor IoT-aanbiedingen. Een Canalys-studie komt tot een soortgelijke conclusie: “54 procent van de channelpartners zegt dat technologieallianties van cruciaal belang zijn of worden bij de keuze van verkopers”.

Training als een belangrijk onderdeel

Om ervoor te zorgen dat resellers goed zijn toegerust voor het onderwerp edge computing en UPS, vernieuwt APC bijvoorbeeld zijn trainingsprogramma. Vanaf oktober zal de APC Academy de vroegere “Lunch & Learn”-opleidingen vervangen. De APC Academy start op 7 oktober met een webinar over de basisprincipes van UPS-technologie. Verder zal worden ingegaan op de voordelen van verschillende UPS-topologieën, en zal ook het onderwerp edge computing meer in detail worden bekeken. De nadruk ligt op de uitwisseling met IT-wederverkopers en systeemhuizen. Partners kunnen punten verzamelen door regelmatig deel te nemen, en de winnaars worden dan aan het eind van elk kwartaal beloond met prijzen van APC. Details over de voorwaarden voor deelname zijn te vinden op het onlinepartnerportaal van APC. Hier vindt u ook nadere informatie over de afzonderlijke data van de evenementen en een inschrijvingsmogelijkheid.