Het gaat verder met moederborden “Made in Germany”

De Duitse ECT-fabrikant Kontron neemt een deel van de moederbordenproductie over van de Augsburgse Fujitsu-fabriek, die in september 2020 zal sluiten. Kontron zal de industriële moederbordmodellen van Fujitsu voortzetten en verdere samenwerking bieden aan bestaande partners.

De Fujitsu-fabriek in Augsburg produceert niet alleen de moederborden van de Japanse fabrikant voor zakelijke PC’s en sommige servers, maar ook industriële moederborden voor x86-processoren. Deze borden in vormfactoren als Mini-ITX, Micro-ATX, Mini-STX, of ATX zijn verwant aan PC moederborden, maar zijn ontworpen voor zwaardere omgevingscondities en een langere levensduur. De nieuwste generatie van deze moederborden komt niet meer van Fujitsu, maar van Kontron. Voor de fabrikant van ingebedde computers, die deel uitmaakt van de technologiegroep S&T, betekent deze stap een uitbreiding van het vorige productsegment, en voor heel wat werknemers van de Fujitsu-fabriek in Augsburg betekent het de kans op een nieuwe baan in het komende jaar. Een deel van het vroegere verkoopteam voor Fujitsu’s industriële moederborden is al overgegaan naar Kontron’s vestiging in Augsburg.

Inkomende productie in Augsburg

De productie van Kontron’s “Designed by Fujitsu” moederborden zal worden voortgezet in de Fujitsu fabriek in Augsburg tot eind mei 2020, volgens Peter Hoser, die onlangs bij Kontron in dienst is getreden als hoofd van het moederbord productcentrum. Hoser was voorheen Sales Director OEM Systemboard bij Fujitsu, onder meer verantwoordelijk voor industriële en extended lifecycle moederborden. Daarna zal de productie worden overgebracht naar een fabriek van een toeleverancier in Beiers Zwaben, waar de productie zal worden uitgebreid en een deel van de apparatuur zal worden overgenomen. Er zullen ook arbeidsmogelijkheden zijn voor voormalige Fujitsu-werknemers. Natuurlijk zal de productie op veel kleinere schaal worden voortgezet, aangezien het grootste deel van de moederborden die bij Fujitsu in Augsburg worden geproduceerd, in de eigen PC’s van het bedrijf zullen worden gebruikt. Volgens Hoser zal Kontron de intellectuele eigendom en de aankooprechten voor Fujitsu’s industriële moederborden overnemen. De Kontron moederborden “Designed by Fujitsu” zetten de vertrouwde naamgeving voort en hebben ook alle certificeringen. Kontron zal ook de voor kaarten ontwikkelde accessoires overnemen, zoals smartcase behuizingen. Eind mei 2020 zal een aantal ontwikkelaars van Fujitsu overstappen naar de ECT-fabrikant en zorgen voor de verdere ontwikkeling van de kaarten in Augsburg.

De D3646-S is een van de eerste nieuwe moederborden van Kontron met Fujitsu DNA. Hij is gebaseerd op de Intel C246-chipset en kan worden uitgerust met 9e generatie Intel Core- of Xeon-processors.

Voor het kanaal en de klanten verandert er niets. Kontron biedt de distributeurs en partners aan om de huidige samenwerking voort te zetten. Afnemers zullen moederborden en accessoires van Kontron ontvangen in de gebruikelijke kwaliteit en met de typische Fujitsu functies, aldus Hoser. In een reactie op de overname zei Rupert Lehner, hoofd van Fujitsu Central Europe en EMEIA Products: “Met Kontron neemt een erkende leverancier van embedded computing onze moederbordactiviteiten over. Wij zijn blij dat onze klanten met deze stap kunnen profiteren van een voortzetting van onze kwalitatief hoogwaardige portefeuille. Voor hen betekent de beslissing continuïteit en planningszekerheid en het zal ook helpen om banen in Augsburg te behouden.”

De eerste moederborden “Designed by Fujitsu”

De eerste Kontron kaarten met Fujitsu ontwerp ondersteunen de huidige Coffee Lake processoren met maximaal acht cores. De D3633-S en D3634-S mini-ITX moederborden zijn gebaseerd op Intel 300-serie chipsets en zijn ontworpen voor Core processoren. De D3641-S micro-ATX kaart en de D3646-S ATX kaart met Intel C246 chipset ondersteunen ook Xeon-E processoren, ECC geheugen en Intel vPro.