Digital Terrestrial, welke resolutie is nodig voor DVB-T2: HD, Full HD of 4k

Een van de vragen die velen zich stellen, met het oog op de komst van de tweede generatie digitale terrestrische televisie, is welke resolutie de TV moet hebben: Hier is het antwoord

Zoals iedereen inmiddels weet, zullen vanaf 20 oktober de eerste zenders van de RAI en Mediaset van codering veranderen van Mpeg-2 in Mpeg-4: dit is de eerste technische omschakeling van de huidige digitale terrestrische transmissienorm naar de nieuwe DVB-T2 TV-norm. De tweede vindt plaats in 2023 met de verdere overschakeling van Mpeg-4 naar HEVC Main10.

Velen die nog geen tv hebben die compatibel is met de nieuwe norm, kopen daarom een nieuwe externe decoder of een nieuw tv-toestel. Wie op zoek is naar een nieuwe tv, wordt geconfronteerd met een ontelbaar aantal producten, die allemaal minstens “HD” zijn, aangezien tv’s met een lage resolutie volgens de wet vanaf 22 december 2018 niet meer mogen worden verkocht. Het probleem is echter dat er twee HD’s zijn en bovendien is er naast HD ook 4K, een van de resoluties die door de nieuwe digitale terrestrische wordt ondersteund (8K wordt niet ondersteund).

DVB-T2: de minimumresolutie

Wat de minimumresolutie van het tv-toestel betreft, moet worden gezegd dat noch het ministerie van Economische Ontwikkeling, noch de tv-omroepen, noch de fabrikanten van smart-tv’s ooit echt duidelijkheid hebben verschaft over deze kwestie.

Heden ten dage zijn er Smart TV’s op de markt (afgezien van de peperdure 8K-TV’s, die praktisch onbereikbaar zijn) met drie verschillende resoluties: HD (of HD-Ready, 1280×720 pixels), Full HD (1920×1080 pixels) en 4K (of UHD, 3840×2160 pixels). TV-zenders gebruiken deze resoluties ook voor hun uitzendingen.

Wanneer mensen het over de nieuwe digitale aardse televisie hebben, zeggen ze altijd dat “u een hoge-definitietelevisietoestel nodig zult hebben”, maar ze specificeren niet welke resolutie. Het antwoord op deze vraag kan indirect worden verkregen, via de testkanalen 100 en 200.

Dit zijn de twee kanalen die de kijker moet gebruiken om erachter te komen of zijn tv in 2023 compatibel zal zijn met de nieuwe DVB-T2: als er HEVC Main10 op staat, dan zal dat zo zijn. Anders zal hij van decoder of TV moeten veranderen. Beide zenders worden uitgezonden met een resolutie van 1280×720, d.w.z. HD-Ready (ook bekend als 720p).

Dit betekent dat een Smart TV, om compatibel te zijn met de nieuwe digitale ether, niet Full HD of zelfs 4K hoeft te zijn: hij moet gewoon ten minste HD-Ready zijn.

Wat gebeurt er als je Full HD-kanalen bekijkt op een HD-tv

Een vraag rijst dan: worden sommige kanalen in Full HD of 4K uitgezonden, kun je die dan bekijken op een HD-Ready tv?

Het antwoord is ja, maar de videokwaliteit zal niet goed zijn. De decoders in de TV’s, of de externe decoders die we op de TV’s aansluiten, doen wat bekend staat als “downscaling”. Met andere woorden, zij verlagen de resolutie van het ontvangen videosignaal om het aan te passen aan de resolutie van het scherm.

Dit leidt tot kwaliteitsverlies om twee redenen: de eerste is dat we niet de hoogst mogelijke resolutie krijgen met dat signaal, en de tweede is dat de conversie een onvermijdelijk verlies van informatie met zich meebrengt.