Cisco neemt camerafabrikant Pure Digital over

Voor 590 miljoen dollar koopt netwerkleverancier Cisco een leverancier van iconische kleine camera’s met het merk “Flip Video”. De fabrikant vult hiermee zijn consumentenportfolio aan in een segment dat gevoelig is voor hype.

Video is een van de killer-toepassingen voor Cisco. “Video wordt de strategische toepassing in de triple play bundel van entertainment, communicatie en online diensten die service providers aan hun eindklanten aanbieden”, aldus Cisco CEO John Chambers. Het gaat echter niet om de huidige aankoop, maar meer dan drie jaar geleden ter gelegenheid van de overname van Scientific Atlanta, een specialist op het gebied van Triple Play. Daarvoor had Cisco zich al in het consumentensegment gewaagd met Kiss en Linksys.

Het idee achter al deze overnames: Cisco trachtte de volledige waardeketen in digitaal amusement te bestrijken, met apparatuur voor providers die tv met kabel, telefoon en internetdiensten aanbieden, tot en met digitale ontvangers voor de consument. Maar de markt voor digitale tv en internet in de huiskamer is nog niet zo ver als de managers destijds hadden gehoopt.

Wat daarentegen momenteel een echte hype beleeft, zijn platforms voor zelf geproduceerde video’s, met name YouTube. En dit is waar Pure Digital Technologies om de hoek komt kijken: de fabrikant levert kleine, handzame en felgekleurde videocamera’s die dankzij de geïntegreerde “flip-up” USB-stekker niet eens een kabel nodig hebben om op de PC te worden aangesloten. De meegeleverde software is al even gebruiksvriendelijk, zodat de opgenomen sequenties in een mum van tijd per e-mail kunnen worden verzonden of naar YouTube kunnen worden geüpload.

Waarom Cisco investeert in Pure Digital

Maar waarom is een fabrikant van netwerkapparatuur betrokken bij een dergelijke toepassing? Het antwoord is bijvoorbeeld te vinden in een onlangs door de brancheorganisatie Bitkom uitgebrachte publicatie. Volgens haar berekeningen groeit het totale dataverkeer op het internet jaarlijks met 50 tot 60 procent. Met name het datavolume van particuliere internetgebruikers neemt snel toe, omdat steeds meer foto’s, video’s en films in hoge-resolutiekwaliteit via internet worden doorgegeven.

“Met de toenemende verspreiding van het video- en filmaanbod groeit ook de behoefte van de gebruikers aan een snellere internettoegang”, aldus de voorzitter van de vereniging, August-Wilhelm Scheer. Daarom moeten niet alleen de nog niet aangesloten gebieden in Duitsland worden bevoorraad, maar moeten ook de breedbandnetwerken voor hogere snelheden worden uitgebreid. Alleen al in dit land zijn investeringen tot 50 miljard euro nodig om huishoudens op een modern glasvezelnetwerk aan te sluiten. Wereldwijd ligt dit cijfer vele malen hoger.

Als Cisco zijn zin krijgt, zou het gemakkelijk nog een paar miljard meer kunnen zijn. De 590 miljoen dollar die de netwerkleverancier onlangs heeft geïnvesteerd om de videoproductie voor consumenten – en dus de vraag naar bandbreedte in de netwerken – te stimuleren, zijn van weinig belang. Al was het maar omdat de oorlogskas van iets minder dan 30 miljard dollar onaangeroerd blijft en de deal volledig wordt betaald met eigen aandelen van het bedrijf.