Een nieuwe computerzwendel circuleert op het net en belooft gebruikers een Samsung Galaxy S9+ voor slechts 1 euro, hier is hoe je het bedrog gemakkelijk kunt spotten
Een nieuwe computerzwendel circuleert op het net gekoppeld aan een nepartikel in de krant la Repubblica waarin gesproken wordt over een hypothetische Samsung Galaxy S9+ die te koop is bij Mediaworld voor slechts 1 euro. Het lijkt wel een droom, en in feite is het geen werkelijkheid. Hier is hoe je het bedrog herkent.
Een website, specifiek smart-in-phone, verspreidt via social media posts en e-mail phishing een nep artikel van La Repubblica waar het spreekt over de ongelooflijke aanbieding gekozen door Samsung om een steeds groter deel van de gebruikers in Italië te verwerven.
De aanbieding bestaat uit het ontvangen van een Galaxy S9+ gratis thuis door het betalen van slechts 1 euro voor de scheepvaart. Het artikel motiveert de keuze met cijfers over de groei van Samsung in ons land en de poging van het Zuid-Koreaanse bedrijf om meer klanten te winnen. Onnodig te zeggen dat de link in het artikel waar u zich kunt registreren om de Samsung Galaxy S9+ in de aanbieding te krijgen niets meer is dan een link naar een kwaadaardige website waar alle informatie die u invoert zal worden gestolen door cybercriminelen.
Hoe herkent u de €1 Samsung zwendel
Het is niet de eerste keer dat we dit soort zwendel online tegenkomen. We hebben herhaaldelijk bericht over pogingen van hackers om met nep-iPhones van €1 geld van gebruikers te stelen. In dit geval zijn de cybercriminelen echter een beetje sluw geweest, want de site die de Repubblica imiteert is in werkelijkheid identiek aan de krant, met commentaren en teksten die vrij goed geschreven zijn en misleidend kunnen zijn. Afgezien van het buitenproportionele aanbod is het echter heel eenvoudig om de zwendel te herkennen: kijk gewoon naar het webadres. Het is niet die van Repubblica maar die van Smart-in-Phone. Dit is een site die speciaal is gemaakt om gebruikers te laten geloven dat ze op het portaal van Repubblica zijn.
In het stuk wordt in detail uitgelegd hoe je de smartphone cadeau kunt krijgen. Het enige wat u hoeft te doen is op een link te klikken en op de site waarnaar u wordt doorverwezen, uw persoonlijke gegevens in te voeren, zoals leeftijd, naam, achternaam, geslacht en e-mailadres. En betaal de euro die gerechtvaardigd is als verzendingskosten. Laten we niet vergeten dat er niet zoiets bestaat als één euro verzendingskosten, zelfs als we het onmogelijke aanbod van Samsung willen geloven. Zodra onze gegevens en kredietkaartgegevens zijn ingevoerd, kunnen hackers die gebruiken om ons geld naar hun rekeningen over te maken. Laten we dus twee keer nadenken voor we al ons spaargeld weggeven. Ten eerste zijn zulke gekke online aanbiedingen bijna altijd oplichterij. Ten tweede, indien Samsung of Mediaworld een dergelijk aanbod zouden doen, zouden wij alle informatie op hun website vinden. Tenslotte kijken we altijd naar de URL’s van de sites waar we terechtkomen om te zien of het een betrouwbare site is of niet en klikken we nooit op links die van onbekende fondsen komen.