Verkoopverbod voor Samsung Galaxy Tab 7.7

Terwijl de Galaxy Tab 10.1N van Samsung volgens het Oberlandesgericht Düsseldorf niet zonder toestemming de iPad imiteert, maakt de Galaxy Tab 7.7 wel inbreuk op de rechten van Apple. De rechters hebben daarom een verkoopverbod opgelegd.

Het voortdurende geschil over de vraag of de tablets van Samsung te veel op de iPad van Apple lijken, heeft nog een ander facet toegevoegd. In een kort geding over de tabletmodellen Galaxy Tab 7.7 en 10.1N heeft het Oberlandesgericht Düsseldorf twee uitspraken gedaan, de ene in het voordeel van Apple, de andere in het voordeel van Samsung.

Samsung kan zich verheugen

In de eerste plaats oordeelde de rechtbank – net als het Oberlandesgericht München in februari van dit jaar – dat de Samsung-tablet van de modelvariant 10.1N niet zonder toestemming de iPad imiteerde en ook geen inbreuk maakte op zogeheten “gemeenschapsmodellen” waarop Apple de rechten heeft. Samsung had de 10.1N gelanceerd als reactie op een verkoopverbod van de Galaxy Tab 10.1 in Duitsland. Inmiddels heeft ook een districtsrechtbank in Californië geoordeeld dat de Samsung Galaxy Tab 10.1 te veel op de iPad lijkt.

Apple heeft zijn neus voor

Met betrekking tot de Samsung Galaxy Tab 7.7 is de uitspraak van het Oberlandesgericht Düsseldorf echter in het voordeel van Apple uitgevallen. De Galaxy Tab 7.7 is “verboden”, volgens de rechtbank. Het imiteert de iPhone op een ontoelaatbare manier, vooral met het ontwerp van de achterkant en zijkanten. Daarom legde het OLG de Koreaanse moedermaatschappij een verkoopverbod voor de Europese Unie op. Reeds op 24 oktober 2011 had het Landgericht Düsseldorf de Duitse dochteronderneming verboden om het te verkopen, zodat het in dit land niet meer te koop was. □