Wat zijn Professional Services

De taken van IT-afdelingen worden steeds veeleisender en complexer. Om processen te vereenvoudigen en hun eigen bedrijfsdoelstellingen te verwezenlijken, zijn bedrijven op zoek naar moderne oplossingen. Dit vormt de basis van professionele diensten.

Professionele diensten zijn kennisintensieve diensten die door gespecialiseerde dienstverleners aan afnemende bedrijven worden aangeboden. Typische verleners van professionele diensten zijn bijvoorbeeld management- en personeelsadviesbureaus, advocatenkantoren, accountantskantoren, reclamebureaus, verzekeringsmakelaars, ingenieursbureaus en investeringsbanken.

Professionele diensten met een focus op succeskritische hulpbronnen

Hierbij gaat het meestal om de verlening van succeskritische hulpbronnen die van grote invloed zijn op het zakelijk succes van een onderneming. De drie essentiële hulpbronnen van deze soort zijn kennis, reputatie en relatievaardigheden. Met betrekking tot deze succeskritische hulpbronnen moet ook een onderscheid worden gemaakt tussen de twee archetypes professioneel partnerschap (p2) en beheerde professionele onderneming (MBP).

Daarnaast worden professionele diensten thans beschouwd als een essentieel onderdeel van de organisatie van een onderneming, met name wat betreft IT-structuren en -processen. Door de complexiteit en de voortdurende technologische vooruitgang in de IT-sector (cloud computing, automatisering, kunstmatige intelligentie, enz.) ontbreekt het bedrijven vaak aan knowhow of de bijbehorende middelen en capaciteiten. Externe dienstverleners vullen deze leemte op met specifieke professionele diensten.

Dienstverlening en advisering die verder gaan dan IT-technologie

De diensten binnen het bereik van professionele dienstverlening hebben betrekking op bijna alle functies en gebieden van de IT-industrie. Vooral het functioneren van de technologie of de eigen IT-infrastructuur van de onderneming geniet een hoge prioriteit. Indien echter professionele diensten in de context van consulting worden gebracht, heeft dit juist gevolgen voor die IT-segmenten die niet noodzakelijk van technische aard hoeven te zijn. Toch is ook hier technologie van essentieel belang. Typische voorbeelden van dit soort professionele diensten zijn diensten op het gebied van bijscholing, analyse van systeemstructuren, beheer voor informatiebeveiliging en soortgelijke gebieden.

Dit zijn belangrijke professionele diensten op IT-gebied

  • Evaluatie en optimalisering van de dialoogverwerking via IT-systemen.
  • Beoordeling en terbeschikkingstelling van IT-toepassingssystemen en de bijbehorende werkwijzen.
  • Ontwerp van efficiënte en controleerbare IT-systemen.
  • Analyse van alle informatieverwerkende processen met betrekking tot efficiëntie en kwaliteit van de resultaten.
  • Versterking van de effectieve operationele gereedheid van IT-middelen en systeemsoftware.
  • Invoering van beveiligingsmaatregelen voor de respectieve IT-infrastructuur.

Strategie voor de verwezenlijking van wendbare en toekomstgerichte processen

Dergelijke IT Professional Services moeten ook altijd de levering en het efficiënte gebruik van digitale bedrijfsoplossingen mogelijk maken. Dit kan bijvoorbeeld de time-to-value van bedrijven duurzaam versnellen. Met het oog op de voortschrijdende digitalisering en digitale transformatie ontwikkelen externe IT-specialisten een strategie voor een soepele overgang naar toekomstgerichte en wendbare processen.