De kwaliteit van de bewaking wordt steeds beter

Ze zijn overal, op gebouwen, in hotels of op bussen – bewakingscamera’s. En de kwaliteit van de geluids- en beeldopnamen wordt steeds beter. Dat blijkt uit het “Cloud Video Surveillance Camera Report 2020” van Eagle Eye Networks.

In Londen zijn er 68,4 bewakingscamera’s per 1.000 inwoners, waarmee de Britse hoofdstad volgens Statista zwaarder wordt bewaakt dan Beijing. In de hoofdstad van China zijn er slechts 56,2 camera’s per 1.000 inwoners. Niet alleen het aantal camera’s is de afgelopen jaren gegroeid, maar ook het aantal camera’s dat een hogere resolutie of zelfs audio-opname mogelijk maakt.

Volgens het “Cloud Video Surveillance Camera Report 2020” van Eagle Eye Networks is het aantal camera’s dat audio uitzendt de afgelopen jaren wereldwijd voortdurend toegenomen, hoewel audio-video systemen nog niet wijdverbreid zijn. In 2020 bedroeg het aandeel 7,6 procent, tegen slechts 3,3 procent in 2016. In de EMEA-regio is het audio-aandeel van 19 % aanzienlijk hoger dan bijvoorbeeld op de Amerikaanse (4 %) of Aziatische markten (5 %). Met opgenomen audio, kunnen kijkers situaties beter beoordelen. In Duitsland zijn geluidsopnamen bij elke vorm van videobewaking echter niet toegestaan. Daarom wordt overwegend gebruik gemaakt van systemen met alleen video of moeten de audiofuncties worden uitgeschakeld.

Daarbij wordt 73 % van de digitale beelden verzonden met een resolutie van minder dan twee megapixels, 27 % met twee of meer megapixels. Volgens het Cloud Video Surveillance Camera Report 2020 neemt de kwaliteit echter toe. In 2016 lag de waarde van uitzendingen met meer dan één megapixel nog op 10 procent. Eagle Eye Networks zegt dat de reden voor de stijging is dat camera’s met hoge resolutie nu goedkoper zijn en er minder camerasystemen met minder megapixels worden aangeboden. In Europa worden camera’s met hoge resolutie veel minder gebruikt dan in andere regio’s. Twaalf procent van het hier in 2020 opgenomen materiaal had een resolutie van twee megapixels of hoger, tegenover 16 procent in Azië en 28 procent in de VS.

Waar laat je de videogegevens?

Volgens de studie is één op de tien camera’s nog analoog en niet digitaal. Toch hebben meer van deze camerasystemen hun gegevens tijdens de pandemie aan de cloud geleverd. Hun aandeel is gestegen tot negen procent, tegen zes procent in het voorgaande jaar. In 2016 lag dit cijfer nog op 22 procent. De neerwaartse trend van de laatste jaren voor deze bewakingssystemen lijkt voorlopig tot staan te zijn gebracht door de toegenomen noodzaak om tijdens de pandemie nauwlettender toezicht te houden op de ruimten en de daaruit voortvloeiende grotere vraag naar camera’s. Bovendien zijn er heel wat apparaten ontwikkeld om bewegende beelden die via een coaxkabel worden doorgegeven tegen lage kosten te digitaliseren en door te sturen.

Wereldwijd worden opgenomen beelden maximaal een week (30%), 14 dagen (19%) of 30 dagen (42%) bewaard. In Europa worden gegevens ongeveer 26 dagen in de cloud bewaard. Dit is iets minder dan het mondiale gemiddelde van 28 dagen. De reden hiervoor is dat videogegevens in sommige Europese landen na 30 dagen moeten worden gewist. In Duitsland mogen gegevens van videobewaking volgens de toezichthoudende autoriteiten maximaal 72 uur worden bewaard. Een langere bewaringstermijn hangt af van het individuele geval of een rechtmatig belang.

In Azië daarentegen is de waarde met gemiddeld 38 dagen aanzienlijk hoger, en in de VS blijven de gegevens 28 dagen beschikbaar. Lokaal opgeslagen materiaal wordt daarentegen slechts 17 dagen in Europa en 37 dagen in de VS bewaard.

Over de studie

Voor de studie analyseerde Eagle Eye Networks gegevens van meer dan 100.000 camera’s van zijn eigen cloudvideobeheersysteem in de VS en 90 andere landen. Analoge en digitale camera’s van 133 fabrikanten worden geïnstalleerd in de meest uiteenlopende omgevingen, waaronder bedrijfsgebouwen, winkels, restaurants, magazijnen, scholen en universiteiten, ziekenhuizen, hotels en wooncomplexen.