Is een Mac beter dan een PC? Voors en tegens in een eerlijke strijd

PC en Mac: eeuwige rivalen. We hebben te maken met twee besturingssystemen van het hoogste kaliber, en zelfs degenen die al jaren met beide werken, vinden het moeilijk een winnaar aan te wijzen. Praten over voor- en nadelen is reductief en nutteloos geworden, omdat de vraag anders moet worden benaderd: vandaag de dag moet rekening worden gehouden met verschillende nieuwe variabelen.

Het onderscheid tussen Mac en PC is daarom niet meer zo duidelijk als het een paar jaar geleden was, we zouden zelfs zeggen slechts een jaar geleden. Als we een Mac zouden willen definiëren, is de eerste term die in ons opkomt een “symfonieorkest” waar alles op een harmonieuze en beproefde manier naast elkaar bestaat, terwijl een PC meer weg heeft van een “straatband” waar minder samenhang bestaat tussen de verschillende leden van de groep, maar die, mits goed gekozen, in staat is ongeëvenaarde kracht te ontketenen en een grotere bewegingsvrijheid te bieden. Dan zijn er nog de persoonlijke smaak, ervaringen en overtuigingen van de gebruikers, die een fundamentele rol blijven spelen bij de keuze. Wij zullen daarom proberen de belangrijkste verschillen tussen deze twee werelden te analyseren om u een zo volledig en onbevooroordeeld mogelijk beeld te geven.

Verliest Apple het?

In recente tijden, maar durven we het te zeggen sinds de dood van Steve Jobs, beweren sommigen dat Apple zijn concurrentievoordeel heeft verloren, dat het niet meer zo ‘cool’ en vooruitstrevend is als het ooit was, en dat het in feite niet meer innovatief is in termen van zijn producten. Apple, zo beweren velen, is een bedrijf geworden dat consumentenelektronica produceert voor gebruikers uit de middenklasse. De realiteit is heel anders, omdat zij afhangt van het beoogde gebruik van haar producten, evenals van pc’s, iPhones, Android-smartphones en elk ander toestel op de markt. De realiteit is heel anders, omdat zij afhankelijk is van het beoogde gebruik van haar producten, net zoals pc’s, iPhones, Android-smartphones en elk ander toestel op de markt. Het is waar dat er nog steeds een aantal minder fraaie, goedkope Windows-modellen op de markt zijn, gemaakt van goedkope materialen, maar Microsoft en andere fabrikanten zoals Dell, Lenovo en Razor Blade hebben de laatste tijd juweeltjes geproduceerd. Microsofts Surface Studio PC is volgens veel industrie-experts een model met een uiterst innovatief ontwerp, net zoals de Surface Pro 4-tablets en Surface Book-laptops een lust voor het oog zijn. Het uiterlijk, kortom, tot gisteren het bijna absolute voorrecht van de reus uit Cupertino, moet nu rekening houden met concurrenten die steeds meer oog hebben voor design. De prijzen zijn gestegen, dat is waar, maar als je kwaliteit zoekt, heb je nu alternatieven voor Apple.

Vergelijking van ecosystemen

Microsoft Windows 10 en Apple macOS zijn twee totaal verschillende besturingssystemen. De ingenieurs in Cupertino hebben zich altijd geconcentreerd op een eenvoudige, aangename, zelfs “geruststellende” gebruikerservaring, waarin alles is geïntegreerd, zodat de tussenkomst van de gebruiker tot een minimum wordt beperkt. Als je een Mac gebruikt loopt alles meestal op rolletjes, er zijn zelden bug fixes, het is behoorlijk veilig (niet zoals jaren geleden) en het systeem doet precies wat je in gedachten hebt. Kortom, het is gemakkelijk te gebruiken in combinatie met Apple onderdelen of onderdelen die speciaal voor de Mac zijn ontwikkeld. Als het hele “ecosysteem”, met andere woorden, Apple is. En hetzelfde geldt voor de iPhone, iPad en iPod. Het nadeel is dat dit alles hem minder configureerbaar maakt dan een PC. Microsoft probeert een ecosysteem te creëren dat hetzelfde gebruiksgemak biedt als een Mac, maar de Windows 10-omgeving, die – tussen haakjes – een geweldig besturingssysteem is, is veel gefragmenteerder, dat is het altijd al geweest. Het vereist meer technische vaardigheden om programma’s en randapparatuur te configureren en te installeren die compatibel zijn met Windows, maar niet ontwikkeld zijn volgens de strikte normen die Apple vereist. Windows 10 draait echter op een enorm aantal apparaten, van laptops tot omvangrijke alles-in-één pc’s en zelfs tablets. MacOS daarentegen is alleen beschikbaar voor Apple notebooks, desktops en all-in-one computers. Het verschil op dit punt is dat het ecosysteem van Apple “op zichzelf staand” en compleet is, terwijl dat van Microsoft dat – voorlopig althans – niet is, zodat er altijd een paar dingen aan toegevoegd moeten worden als je het ten volle wilt gebruiken.

Configuratie en aanpassing

Hoewel het feit dat Windows een open ecosysteem is, met meer mogelijkheden voor configuratie en aanpassing, en zeker ingewikkelder te beheren dan een Apple-systeem, op het eerste gezicht een punt in het voordeel van Cupertino lijkt, is het in plaats daarvan een voordeel voor degenen die ‘macht’ zoeken. We hebben het over degenen die professioneel werken met video- en fotobewerking, maar vooral voor hardcore gamers. Dit soort gebruikers wil het systeem aan hun wensen aanpassen en hun computer kunnen upgraden met de nieuwste generaties CPU’s, grafische kaarten en opslag, zodat ze altijd over de best presterende hardware beschikken. Een Mac is niet upgradebaar – je moet een krachtiger model kopen om bij de tijd te blijven. Daarom richt Apple zich, zoals velen beweren, op het middensegment. Het is geen toeval dat sommige Mac-gebruikers onlangs zijn overgestapt op Windows, dat volgens hen nog nooit zo krachtig, efficiënt en doordacht is geweest.

Kiest u liever voor een Mac of een pc?

Het hangt van een aantal variabelen af. Als je op zoek bent naar een betrouwbare computer, een iPhone of een ander Apple-apparaat hebt, op zoek bent naar eenvoud, voornamelijk werkt met persoonlijke productiviteitsprogramma’s en niet geïnteresseerd bent in grote veranderingen en aanpassingen, dan is een Mac de oplossing voor jou. Als u daarentegen wordt aangetrokken door de mogelijkheid om de computer aan uw behoeften aan te passen en een gebruikerservaring op te bouwen die op u is afgestemd, is er niets beter dan een Windows-systeem. Maar er is nog een zeer belangrijk aspect waarmee u rekening moet houden en dat u vaak niet in de hand heeft: de omgeving waarin u de computer zult gebruiken. Als u de computer koopt om met andere mensen samen te werken, moet u misschien hetzelfde platform kiezen. Als je de enige persoon bent die een Mac gebruikt in een bedrijf waar iedereen met Windows werkt, is het ingewikkelder om met hen te interfacen. Hetzelfde geldt als precies het tegenovergestelde gebeurt. Het is niet zo dat het onmogelijk is dat een PC en een Mac “communiceren”, maar het vergt wel iets meer inspanning van je kant om te integreren in het ecosysteem dat door de meeste gebruikers wordt gebruikt.

De moed om te veranderen

Behoudens degenen die zich uitsluitend laten leiden door het merk, of door esthetiek, zijn veel professionele gebruikers juist zeer alert op de functies van de producten die hen in de eerste plaats in staat moeten stellen hun werk beter te doen. Sommige mensen zijn geboren met Windows en anderen met een Mac, maar in de loop der jaren hebben sommigen besloten te kiezen op basis van hun specifieke behoeften en “sympathieën en antipathieën” terzijde te laten. Mac-computers waren in de jaren tachtig zeer in trek, vooral op bepaalde gebieden zoals professionele grafische vormgeving en videobewerking. Steve Jobs werd echter in 1985 gedwongen ‘zijn’ bedrijf te verlaten en de neergang van Apple begon. Na een reeks dubieuze keuzes kwam het bedrijf in een crisis terecht wat betreft de verkoop, de ideeën en vooral, op de rand van het faillissement. Veel professionele gebruikers besloten – waarschijnlijk met tegenzin – over te stappen op Windows. De terugkeer van Steve Jobs naar Cupertino in 1996 veranderde het spel, en vele “dissidenten” keerden terug naar hun eerste “liefde”, mede dankzij de lancering van uitstekende computers. De iPod, iPhone en iPad – briljante ideeën van Jobs – hebben het fortuin van Apple gemaakt, samen met computers van topkwaliteit en notebooks met een onmiskenbaar uiterlijk. De concurrentie had het moeilijk. Apple is na de dood van Jobs in 2011 doorgegaan op de weg die zijn briljante oprichter had uitgestippeld, maar inmiddels zijn er vier jaar verstreken, en de concurrenten zijn niet stil blijven staan. Sommige professionele gebruikers zijn gedwongen terug te keren naar Windows vanwege de grotere rekenkracht. Historische cursussen en bronnen, zoals de filosoof Giambattista Vico zou zeggen.