Van technische snufjes tot comfort tot energie-efficiëntie: de redenen voor smart home-producten zijn net zo uiteenlopend als het assortiment zelf. Volgens een onderzoek van Bitkom gebruiken steeds meer Duitsers slimme toepassingen in hun eigen huis.
Het licht gaat uit met een spraakcommando, de oven wordt voorverwarmd met een smartphone-app en het gazon wordt zelfstandig gemaaid door een robot – steeds meer mensen installeren slimme toepassingen in huis. Volgens een studie van Bitkom heeft 41 procent van de ondervraagde Duitse burgers nu netwerkapparaten in huis. In 2020 was dat nog 37 procent en in 2019 31 procent. Voor het onderzoek werden 1.269 mensen in Duitsland van 16 jaar en ouder ondervraagd.
Intelligente lampen en lampen staan bij de Duitsers op de eerste plaats van slimme toepassingen. Reeds 29 procent heeft dergelijke toepassingen in gebruik. Dat is 6 procent meer dan in het voorgaande jaar. Met name maken meer mensen gebruik van slimme beveiligingstechnologie. Zo maakt 23 procent van de ondervraagden gebruik van slimme videobewaking en 21 procent van slimme alarmsystemen. In 2020 had slechts 16 procent videobewaking geïnstalleerd en 18 procent alarmsystemen. Bovendien heeft 13 procent van de respondenten al slimme rolluiken of zonneschermen geïnstalleerd. Bovendien doen nu meer gebruikers een beroep op de diensten van robots: 16 procent heeft momenteel robotgrasmaaiers in gebruik (2020: 8 %) en 13 procent heeft robotstofzuigers om voor kruimelvrije vloeren te zorgen (2020: 9 %). Intelligente huishoudapparaten zoals slimme wasmachines of koelkasten zijn nog minder wijdverbreid. Volgens het onderzoek beschikt slechts 4 procent van de respondenten hierover.
De reden voor de toenemende vraag naar smart home-toepassingen is volgens Dr. Bernhard Rohleder, Chief Executive Officer van Bitkom, de toenemende compatibiliteit van apparaten van afzonderlijke fabrikanten met elkaar. Bovendien kunnen de meeste smart home-systemen gemakkelijk thuis worden gebruikt, geïnstalleerd en naar wens uitgebreid. “Smart home toepassingen maken het leven comfortabeler, veiliger en ook klimaatvriendelijker”, vat Rohleder de voordelen van smart homes samen. Dit laatste geldt met name voor slimme radiatoren en thermostaten, die echter slechts door 17 procent van de Duitse burgers zijn geïnstalleerd (2020: 15 procent). Zij zijn in staat de temperatuur in huis altijd optimaal in te stellen, bijvoorbeeld afhankelijk van of er op dat moment wordt geventileerd, of er mensen aanwezig zijn en gedeeltelijk zelfs rekening houdend met de weersvoorspelling. Volgens Rohleder is het gebruik van intelligente verwarmings- en airconditioningstechnologie vooral voor huiseigenaren de moeite waard.
Maar waarom vertrouwen gebruikers op smart home-oplossingen? Voor 78 procent van de respondenten zorgen deze toepassingen voor meer comfort en levenskwaliteit. 69 procent wil zijn huis veiliger maken en 62 procent wil energiezuiniger wonen. Voor 26 procent is het belangrijk om ongeacht de locatie toegang te hebben tot de apparaten en 21 procent hoopt geld te besparen met slimme toepassingen.
Een ander interessant resultaat van het onderzoek is dat 18 procent slimme thuistoepassingen gebruikt omdat de huisbaas deze al in de flat had geïnstalleerd. Slechts 10 procent heeft smart home-oplossingen alleen als gimmick. Met 14 procent geldt dit veel vaker voor mannen dan voor vrouwen (5 %).
Niettemin zijn er ook bedenkingen over het slimme huis. Van de groep die geen interesse heeft in smart home toepassingen, noemt 37 procent een te hoge prijs als argument. 32 procent vindt de bediening te ingewikkeld en 29 procent vindt de installatie te tijdrovend. Vooral 41 procent van de ondervraagden is bang voor aanvallen van hackers, gevolgd door de angst voor misbruik van persoonsgegevens met 39 procent. Nog eens 32 procent vreest in het algemeen voor zijn privacy.
“Vooral als het gaat om smart home-apparaten, moet je niet naar de rommelbak onderin grijpen, maar uitkijken naar producten die gecertificeerd zijn volgens internationale normen. Zij maken slimme huistoepassingen uiterst veilig tegen aanvallen van buitenaf. Hier is ook een rol weggelegd voor de gebruikers, bijvoorbeeld als het gaat om het beveiligen van hun eigen WLAN of het regelmatig updaten van de apparaten”, benadrukt Rohleder.