Meltdown-patch legt computers, antivirus, drivers, apps en browsers in geïsoleerde gevallen lam

De noodpatch van Microsoft, die bescherming moet bieden tegen de aanvalsmethoden Meltdown en Spectre, gaat gepaard met technische problemen. Geïsoleerde AMD-computers, browsers, drivers en apps kunnen worden getroffen.

Nadat de cyberdreiging met Meltdown en Spectre ook het hart van IT-systemen trof, namelijk de processors, reageerde Microsoft snel met een Windows 10-update. De noodpatch KB4056892 werd in de nacht van 3 op 4 januari vrijgegeven. Technische problemen die de patch veroorzaakte in verband met sommige antivirusprogramma’s leidden tot snelle updates door de betrokken IT-beveiligingsleveranciers.

Technische problemen

In verschillende Microsoft-fora hebben geïsoleerde gebruikers met een AMD CPU een ander probleem beschreven: de installatie van KB4056892 zorgde ervoor dat hun computer de foutmelding “0x800f0845” te zien kreeg en verlamd raakte.

Verder wordt gemeld dat verschillende webbrowsers “bevriezen” of crashen na het installeren van de patch. Er kunnen ook problemen zijn met afzonderlijke stuurprogramma’s of toepassingen. Getroffen softwareleveranciers werken op hun beurt natuurlijk aan updates voor hun producten voor een betere compatibiliteit met de Windows 10-update.

Veiligheidsmaatregelen

De kwetsbaarheid werd afgelopen zomer al ontdekt en door onderzoekers aan grote IT-spelers gemeld. Grote cloudproviders Google, Microsoft en Amazon zeggen dat zij hun clouddiensten als gevolg daarvan hebben beveiligd. Omdat aanvallen op eindapparatuur mogelijk onmogelijk door hackers of inlichtingendiensten kunnen worden opgespoord, is het niettemin raadzaam zich te beschermen. De noodpatch van Microsoft wordt automatisch geïnstalleerd wanneer de computer opnieuw wordt opgestart of kan handmatig worden geactiveerd op Windows 10-computers via “Start” > “Instellingen” > “Updates en beveiliging” > “Windows Update”.