Microsoft maakt Windows 10 nu een “Aanbevolen Update”

Microsoft wordt serieus: Wie tot nu toe de Windows 10-upgrade heeft geweigerd, moet eens naar zijn update-instellingen kijken. Want gebruikers van Windows 7 en 8.1 die de verstrekking van Aanbevolen Updates automatisch hebben geactiveerd, krijgen de Windows 10-upgrade nu automatisch geïnstalleerd als ze de upgrade niet weigeren.

De overstap naar Windows 10 blijft in principe optioneel, ook al spoort Microsoft gebruikers van Windows 7 en 8.1 al maanden aan om met het upgrade-icoontje over te stappen naar het nieuwste OS. Nu heeft Microsoft de Windows 10-upgrade officieel de status gegeven van een “Aanbevolen update”.

Wat dit betekent voor de eindgebruiker: iedereen die in zijn Windows-update-instellingen onder Windows 7 en Windows 8.1 naast de automatische installatie van updates ook de levering van aanbevolen updates heeft geactiveerd, zal Windows 10 automatisch gedownload krijgen tijdens de volgende systeemupdate en, als ze Windows 10 al van tevoren hebben gereserveerd, meteen geïnstalleerd krijgen. Als u Windows 10 nog niet hebt gereserveerd, wordt u voor de upgrade opnieuw gevraagd of er nu wel of niet een installatie moet worden uitgevoerd – u hebt dus nog een mogelijkheid om de installatie niet uit te voeren.

Als u ook zonder de automatische download wilt, moet de gebruiker de instelling voor het automatisch aanbieden van aanbevolen updates deactiveren – het is echter mogelijk dat de gebruiker dan ook andere aanbevolen beveiligings- of prestatie-updates niet meer automatisch ontvangt.

Microsoft rechtvaardigt deze stap door te zeggen dat het voor klanten nog makkelijker wil maken om over te stappen op Windows 10. Gebruikers die de upgrade naar Windows 10 al hadden gereserveerd, zouden nu een eenvoudiger download- en installatieproces krijgen. De upgrade wordt echter nog steeds alleen aanbevolen, niet verplicht: na de installatie van Windows 10 heeft de gebruiker 31 dagen de tijd om het proces terug te draaien.

Voor degenen die meer controle willen hebben over de Windows 10 upgrade melding en het automatische update proces, heeft Microsoft een gedetailleerde ondersteuningspagina opgezet (er is ook een Duitstalige versie, maar die is uiteraard puur automatisch vertaald). Daarin staat onder meer beschreven onder welke omstandigheden een gebruiker de installatie van Windows 10 kan blijven blokkeren.

Volgens de analysewebsite Netmarketshare bereikte Windows 10 in januari 2016 voor het eerst een groter gebruikersbestand dan Windows XP. Microsoft zelf spreekt van meer dan 200 miljoen gebruikers die het nieuwe besturingssysteem hebben geïnstalleerd.