Microsoft’s decreet of: Het treft altijd de verkeerde

Wanneer een fabrikant speciale aanbiedingen doet aan wederverkopers, en deze vervolgens door particulieren oneigenlijk worden gebruikt om prijzen te dumpen, is de frustratie groot – zowel voor de fabrikant als voor de andere partners. Maar de straf moet alleen de zwarte schapen treffen en niet allemaal, zegt Achim Heisler, hoofd van het systeemhuis.

Hallo Microsoft,

Ik stond bijna op het punt om jullie te prijzen. Ik nam een kijkje in Server 2012 en ontdekte veel nieuwe en interessante dingen onder de ietwat vervelende en onbekende motorkap van de nieuwe interface. Ik was ook diep onder de indruk van de nieuwe mogelijkheden in de Azure-omgeving en dat inspireerde tot verdere gedachten.

Maar voordat ik achterover in mijn leunstoel kan leunen en over nieuwe zaken kan dromen, word ik weer eens ruw uit mijn slaap gewekt. De aankondiging heeft geen betrekking op de gewone eindklant, maar specifiek op ons – uw partners.

In een kleine aankondiging wordt bekendgemaakt dat Microsoft het aantal en de beschikbaarheid van licenties in het Technet- en MSDN-abonnement voor de tweede keer binnen dit jaar heeft verlaagd. Degenen die alleen afzonderlijke stoelen ondersteunen of kleine installaties testen, merken dit misschien niet op. Maar aangezien wij ook grotere testscenario’s (virtualisatie, VDI) in kaart moeten brengen, zouden wij tegen de nieuwe grenzen kunnen aanlopen. Maar dit geval van “zou kunnen” beweegt me nog niet om de toetsen aan te slaan. Wat mij in het hele verhaal voor de zoveelste keer stoort, is de rechtvaardiging van deze maatregel.

Sloperij in plaats van opbouw

Voor een beter begrip kijk ik eerst even naar het recente verleden. Sinds het einde van het vorige millennium heeft Microsoft een zeer succesvol evenement voor partners om regelmatig kennis over te dragen aan partners: de Tech@Night. Daar zorgden Microsoft-medewerkers voor een rechtstreekse overdracht van knowhow aan de leergierige partners, wat ook lange reizen en het opofferen van vrije tijd ’s avonds rechtvaardigde.

Maar dit evenement vormde ook de kern van onze gemeenschap, waarin projecten vandaag de dag met veel succes worden uitgevoerd. En dit gebeurde lang voordat kunstmatige gemeenschappen zoals Facebook of Xing zelfs maar een naam hadden. Mensen ontmoetten elkaar regelmatig en konden hun collega’s persoonlijk leren kennen. Maar Microsoft zag deze sociale meerwaarde toen nog niet.

Dat ze vandaag met veel moeite een gelijkwaardige constructie proberen te bereiken spreekt voor zich. Maar indertijd werd de dienst eerst uitbesteed aan LMIT, om na een acute verslechtering van de kwaliteit helemaal te worden stopgezet, of om het aantal deelnemers richting nul te duwen door een sjieke prijs te vragen.

Het meest zwaarwegende argument was echter het hoge “no-show percentage”. Microsoft was op dat moment niet in staat om degenen die niet naar het evenement kwamen te straffen (het is mij tot op de dag van vandaag niet duidelijk waarom dit niet zou hebben gewerkt). Maar het was waarschijnlijk makkelijker om het systeem om te draaien en iedereen te straffen. Dat dit tot op de dag van vandaag tot grote ontevredenheid bij de partners heeft geleid, mag Microsoft niet vergeten.

De geschiedenis herhaalt zich

En nu projecteer ik dit patroon naar het heden en moet ik helaas een grote mate van overlapping constateren. Verrassend genoeg heeft het softwarebedrijf ontdekt dat sommige van hun partners de licenties van het Technet- of MSDN-abonnement niet verwerken zoals Microsoft het bedoeld heeft. Het feit dat wij Microsoft er al herhaaldelijk op hadden gewezen dat sommige licentieaanbiedingen en prijzen niet eerlijk waren, is tot nu toe helaas zonder gevolg gebleven.

Nu gaan ze echter weer met een bijl in het bos aan het werk. In plaats van de moeite te nemen om de overtreders aan de hand van de licentienummers te identificeren en hen te straffen, bijvoorbeeld door hun abonnement in te trekken, wordt opnieuw voor de zogenaamd gemakkelijkere weg gekozen. Dit stuit natuurlijk op onbegrip bij collega’s die zich al jaren netjes gedragen.

Zulk een decreet van Microsoft, dat altijd de verkeerde mensen straft, kan niet in de geest van een succesvol partnerschap zijn. Maar we kunnen het er ook over eens zijn dat Microsoft in het volgende kwartaal een oneindig aantal gratis licenties aan zijn partners zal uitdelen. De resulterende afschrijving zal gegarandeerd slechts een fractie zijn van de 6,2 miljard dollar die net verschuldigd is voor een kleine strategische misinvestering.