Softwarebilliger.de: Microsoft is bezig met “gerichte reputatieschade”

Nadat Microsofts juridisch adviseur Dr. Swantje Richters in een tweede verklaring heeft herhaald dat op Softwarebilliger.de “vervalste Windows-datadragers” worden verkocht, heeft de exploitant van Softwarebilliger.de zich nu opnieuw uitgesproken. TYR Holding GmbH spreekt van “gerichte reputatieschade”.

“Piraterijgoederen” of toegestane wederverkoop van gebruikte software? In een blogpost van 27 maart had Microsoft-advocaat Swantje Richters de beschuldigingen van het concern aan het adres van het portaal Softwarebilliger.de en zijn exploitant, TYR Holding, herhaald: “TYR Holding verkoopt nog steeds nagemaakte Windows-datadragers via de webwinkel Softwarebilliger.de”. Microsoft spreekt over Windows-datadragers die “zonder toestemming van Microsoft zijn vervaardigd en verspreid (‘pirated goods’) en niet over gebruikte originelen”.

Verweer

TYR Holding heeft zich nu opnieuw verweerd tegen de hernieuwde aanval (een eerste ontkenning werd medio maart gedaan). Volgens hen probeert Microsoft “het serieuze bedrijfsmodel van de exploitanten van Softwarebilliger.de voor de zoveelste keer in diskrediet te brengen”. Softwarebilliger.de handelt in “gebruikte originele merksoftware”, aldus het bedrijf. De verklaringen van Microsoft waren “schadelijk voor haar reputatie”.

Volgens de verklaring van de detailhandelaar negeert Microsoft een uitspraak van het Federale Hof van Justitie in deze zaak. De rechtbank had geoordeeld dat de wederverkoop van Windows-herstel-cd’s die door de OEM-partners van Microsoft waren geproduceerd, was toegestaan (zaaknummer: I ZR 6/10).

Microsoft was “een doorn in het oog van de legale verkoop van gebruikte OEM-herstel-cd’s”. Microsoft zal niet slagen met deze gerichte reputatieschade, die overigens ook andere handelaren in gebruikte software hebben opgelopen”, aldus Elmar Ewaldt, directeur van TYR Holding GmbH. De softwarefabrikant verzuimt te zeggen dat het geschil draait om deze OEM-herstel-cd’s, die oorspronkelijk op de markt werden gebracht door OEM-partners zoals HP, Dell, Fujitsu, Siemens en anderen. De detailhandelaar benadrukt dat hij “alleen originele merksoftware van hoge kwaliteit” aanbiedt. De beschuldigingen tegen TYR Holding zijn “ongegrond”. |Ik heb het.