De Chinese overheid financiert bedrijven om te investeren in de automatisering van industriële processen, tegen 2020 zullen er meer dan 100.000 robots in bedrijven zijn
China bereidt zich voor op een nieuwe industriële revolutie. Het Aziatische land wil de productie van om het even welk product aan robots toevertrouwen. Het proces is al aan de gang, zozeer zelfs dat in het laatste jaarverslag dat onlangs door de Chinese regering is vrijgegeven en dat betrekking heeft op 2016, de robotica-industrie alle andere verslaat.
De groei van industriële robots in China is de afgelopen maanden sterk toegenomen. In vergelijking met 2015 kende deze sector een groei van 30,4%. We hebben het over ten minste 72.000 nieuwe machines in het afgelopen jaar. De stormloop van China op de industriële automatisering is te danken aan twee factoren. Ten eerste heeft de jonge leeftijd van de bevolking het aandeel van de beroepsbevolking verminderd, waardoor de lonen zijn gestegen. Grote ondernemingen denken daarom na over manieren om op een kleiner personeelsbestand te kunnen rekenen. Daarnaast wil de overheid haar technologiesector versterken om minder afhankelijk te worden van buitenlandse bedrijven.
De inspanningen van de overheid
Op zowel nationaal als lokaal niveau heeft de overheid een belangrijke rol gespeeld bij het stimuleren van bedrijven om industriële robots in te voeren. In 2015 kondigde de provincie Guangdong, een van China’s grootste productiecentra, aan zo’n 150 miljard dollar te zullen uittrekken om de industriële productie op basis van robots aan te moedigen. Economische steun wordt meestal verleend in de vorm van subsidies voor fabrieken die robots aan hun assemblagelijnen willen toevoegen, en voor robotfabrikanten. Het Chinese plan is om tegen 2020 100.000 industriële robots in gebruik te hebben. In het huidige tempo zal het Aziatische land dat cijfer gemakkelijk bereiken en overtreffen. Het is geen toeval dat in China de laatste tijd meer dan 3.000 bedrijven zijn ontstaan die robots produceren, of althans de onderdelen die nodig zijn om deze machines te maken.
China en robots
China is nu al de grootste producent van industriële robots ter wereld. Het land heeft een aandeel van ongeveer 27% van de wereldmarkt. Tegelijkertijd is het ook ’s werelds grootste afnemer van robots. Naar schatting hebben Chinese bedrijven in de afgelopen periode vaak ongeveer 3 miljard dollar uitgegeven aan de aanschaf van robotapparatuur. Al deze cijfers komen uit onderzoek van de International Federation of Robotics (IFR). Ondanks haar snelle groei heeft de robotica-industrie in China nog niet het niveau van absolute uitmuntendheid bereikt. De meeste industriële robots die China produceert zijn namelijk niet erg complex en zijn niet vergelijkbaar met die welke in Japan of Zwitserland worden gemaakt. Met dit in het achterhoofd beginnen Chinese bedrijven buitenlandse bedrijven op te kopen. Vorig jaar kocht het Chinese bedrijf Midea de Duitse groep Kuka, een van ’s werelds grootste bedrijven op het gebied van robotica, voor 5 miljard dollar. Het Amerikaanse bedrijf Paslin, dat robots produceert die gericht zijn op het maken van auto’s, werd ook door de Chinezen gekocht. Kortom, waar zij niet met hun eigen structuren komen, lijken de Chinezen bereid de vaardigheden van anderen te kopen om zo snel mogelijk tot een totale automatisering van de industrie te komen.