Was ist ein Cyborg?

Ein Cyborg bezeichnet ein Mischwesen zwischen einem Menschen und einer Maschine. Früher diente er nur der Fiktion in Filmen. Heute gibt es immer mehr Beispiele, bei denen Cyborg-Technologie, vor allem im medizinischen Bereich, wirklich genutzt wird.

Um zu verdeutlichen, wo die Cyborg-Fantasie, die heute immer mehr verwirklicht werden kann, ihren Ursprung hat, sollen einige Beispiel aus dem Filmbereich angeführt werden.

Filme, die die Cyborgs als wichtige Protagonisten nutzen, sind unter anderem:

  • Babylon 5
  • I, Robot
  • I’m a Cyborg, but that’s OK
  • Blade Runner
  • Terminator

Der Begriff Cyborg kommt übrigens durch die Zusammensetzung von „cybernetic organism“ zustande. Cybernetica houdt zich bezig met de besturing van machines door middel van handelingen die lijken op het menselijk denken.

Cyborgs in computerspellen

Wie van computerspellen houdt, krijgt vaak te maken met fascinerende cyborgs die op fantasierijke wijze menselijke en kunstmatige intelligentie combineren. Soms worden de cyborgs gebruikt als tegenstanders, zoals in de “Quake”-reeks, bijvoorbeeld. Vaak is de held echter een cyborg en wordt de speler dan uitgerust met superkrachten die het karakter van het spel vormen. “Bioforge” en “Halo” (Battle for the Future) zijn hier voorbeelden van.

De cyborg in de geneeskunde

Er zijn benaderingen, met name in de geneeskunde, die zoeken naar een heilzame combinatie van kunstmatige elementen en het menselijk organisme. Een klassieker, die strikt genomen al tot de cyborgtechnologie gerekend kan worden, is de hartpacemaker, waarvan de technologie ervoor zorgt dat een menselijk orgaan ondersteund wordt en dus naar behoren kan functioneren. Het cochleair implantaat, dat het hoorvermogen van slechthorenden heeft verbeterd, behoort ook tot dit gebied. De technologie wordt ook gebruikt wanneer bij slechtzienden een implantaat in het netvlies wordt geplaatst om het gezichtsvermogen te verbeteren. De belangrijkste wetenschappelijke gebieden die zich bezighouden met de aard en de voordelen van cyborgs zijn biotechnologie en bio-elektronica.

De ethiek rond cybertechnologie

Cybertechnologie is het onderwerp van controverse. Enerzijds worden gunstige effecten genoemd – bijvoorbeeld wanneer iemand beter kan horen of zien door kunstmatige elementen in zijn organisme, of wanneer zijn hart daardoor optimaal kan functioneren. Anderzijds wordt er gewaarschuwd tegen kunstmatige mensen. Hier moet echter onderscheid worden gemaakt tussen de mens met zijn eventueel geïntegreerde kunstmatige elementen en de robot, aangezien de mens ondanks al deze toevoegingen een biologische levensvorm is en blijft.