WLAN-standaard IEEE 802.11n vervangt Draft 2.0 in september

De meeste fabrikanten van WLAN-apparatuur zijn toch al bezig met de implementatie, ook al is de IEEE-standaard 802.11n nog niet goedgekeurd. Maar nu zou het in september zover moeten zijn: De voornorm, alias ontwerp 2.0, zal als norm worden geratificeerd. Dit werd aangekondigd door Matthew Gast van Trapeze Networks.

Matthew Gast is de Chief Technology Officer (CTO) van Trapeze Networks. Als lid van de 802.11n-werkgroep en als voorzitter van de 802.11 Task Group heeft hij een belangrijke rol gespeeld in het proces rond deze goedkeuring.

Nu kondigt Gast aan: “Het is eindelijk zover: de IEEE 802.11n WLAN-standaard zal naar verwachting in september 2009 worden goedgekeurd.”

Hoewel apparaten al drie jaar lang volgens verschillende 11n-versies zijn gecertificeerd. Maar nu heeft de werkgroep besloten om het ontwerp 2.0 van de 11n-norm ter goedkeuring voor te leggen aan het hogere niveau van het Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE).

Omdat het IEEE Standards Board Review Committee, dat alle normen van de organisatie beoordeelt en evalueert, het laatste woord heeft.

De bekrachtiging was al gepland voor medio 2007, maar fabrikanten waren sneller met de ontwikkeling en bleven maar met uitbreidingen en wijzigingen komen.

Theorie en andere normen

De 11n-norm belooft een gegevensdoorvoer tot 600 megabit per seconde. Hiervan moet een netto van ongeveer tien megabyte per seconde kunnen overblijven.

De huidige producten bieden theoretisch tot 300 megabits per seconde. De meeste fabrikanten baseren zich op de ontwerp-norm en bieden later een firmware-update aan naar de definitieve 802.11n-norm.

Naast het afronden van de 11n-norm is Trapeze Networks actief betrokken bij andere ontwikkelingen binnen de IEEE-werkgroep. Met name het zogenaamde “Pairwise Masterkey Caching” (PMK Caching) werd door de fabrikant ontwikkeld en in de IEEE 802.11i-norm geïntroduceerd. Dit principe maakt snelle roaming zonder tijdrovende herauthenticatie mogelijk en wordt nu door veel andere WLAN-fabrikanten als standaard gebruikt.