Hoe verander je standaard apps op de iPhone

Nieuwe functies komen naar de iPhone: met Apple’s iOS 14 versie kun je ook je standaard apps veranderen. Hier is hoe je het doet en de vereisten

Tot de vele nieuwe functies die Apple met iOS 14 heeft geïntroduceerd, behoort ook de mogelijkheid om de standaard apps te wijzigen. Je kunt bijvoorbeeld apps van derden kiezen om je e-mail te beheren of de browser die je gebruikt om op internet te surfen, door van Safari over te stappen op Chrome.

Dit is een grote revolutie voor Apple, want momenteel kunnen op zowel iPhone als iPad de standaard apps niet worden gewijzigd. Met de installatie van de nieuwe versie van Apple’s besturingssysteem kunt u andere standaard apps gebruiken, zoals Spark voor uw e-mails of Chrome, de browser van Google. Het is echter nog niet duidelijk of de mogelijkheid om standaard apps te wijzigen ook van invloed zal zijn op Kaarten en Berichten. Daarnaast zou de HomePod zich ook open kunnen stellen voor muziekdiensten van derden, zoals Spotify, in plaats van alleen Apple Music te gebruiken, een zet die de verkoop van Apples speaker een boost zou kunnen geven.

iOS 14, hoe verander je standaard apps

Hoewel het mogelijk was om andere apps zoals Chrome of Spark op Apple-apparaten te installeren, was het in alle versies van het besturingssysteem tot iOS 13 niet mogelijk om deze als standaard in te stellen. Met de komst van iOS 14 stelt Apple zich open voor apps van derden en wordt het heel eenvoudig om de standaardinstellingen te wijzigen. Zodra u een nieuwe app downloadt die compatibel is met deze functie, zal iOS automatisch de vermelding “Standaardbrowserapp” in de instellingen weergeven. Als u erop klikt, kunt u de nieuwe browser als uw standaard gebruiken. Het proces is ook hetzelfde voor e-mailclients die naar je iPhone of iPad worden gedownload.

iOS 14, Apple’s regels voor browsers en e-mailclients

Hoewel de nieuwe functie de deur openzet voor apps van derden, wil Apple te allen tijde een gebruikerservaring van hoog niveau garanderen. Alleen apps die aan bepaalde benchmarkscores voldoen, en dus voldoen aan de eis dat ze voldoende prestaties moeten leveren, kunnen als standaardapps worden ingesteld. Mailclients moeten berichten kunnen verzenden en ontvangen vanaf elk geldig adres en moeten systemen voor e-mailcontrole en -verificatie implementeren, op voorwaarde dat ze volledig door de gebruiker kunnen worden beheerd.

Er zijn nog meer regels vastgesteld voor browsers, die een bepaald niveau van privacy moeten garanderen, ervoor moeten zorgen dat gebruikers op de juiste manier toegang kunnen krijgen tot internetbronnen en op de startpagina een tekstveld moeten presenteren voor het invoeren van URL’s, zoekinstrumenten of een lijst met favorieten en geselecteerde links. Bovendien moeten zij de ingetypte URL’s automatisch openen, standaard zonder proxies of omleidingen, tenzij er ouderlijk toezicht of andere beperkingen actief zijn. Apple eist ook dat de app waarschuwingsberichten stuurt als phishing- en online oplichtingspagina’s worden geopend, en dat de app niet stiekem persoonlijke gegevens van gebruikers bijhoudt, van foto’s en locatie tot Homekit en medische databases, en geen Bluetooth-apparaten mag monitoren als ze op de achtergrond staan.