Olympus en Panasonic werken aan Micro-Four-Thirds-standaard

Olympus en Panasonic willen een groot marktpotentieel aanboren door een nieuwe standaard voor spiegelreflexcamera’s (SLR) te ontwikkelen. De Micro-Four-Thirds standaard krimpt logge spiegelreflexcamera’s tot een formaat dat geschikt is voor handtassen.

Te groot en te zwaar – dat zijn volgens Olympus en Panasonic de argumenten die klanten ervan weerhouden een spiegelreflexcamera te kopen. Daarom staat het verminderen van gewicht en omvang hoog op de prioriteitenlijst van de fabrikanten. Met de ontwikkeling van de Micro Four Thirds-standaard hoopt men deze situatie nu te verhelpen.

Als de oscillerende spiegel wordt afgeschaft, zijn veel kleinere bodies met verwisselbare lenzen mogelijk. Bovendien zullen er elf pinnen zijn voor gegevensuitwisseling in plaats van de vorige negen. Welk effect dit zal hebben, blijft een geheim. Olympus houdt zich ook stil over wanneer de eerste modellen met de Micro Four Thirds-standaard zullen worden geïntroduceerd.

De nieuwe standaard zou parallel moeten bestaan aan de al bestaande Four Thirds-standaard. Olympus had deze standaard samen met Kodak ontwikkeld om de voordelen van digitale SLR-camera’s ten volle te kunnen benutten. Hierdoor konden compromissen bij het ontwerp van nieuwe componenten en compatibiliteitsproblemen met oude componenten uit de analoge wereld worden vermeden.

Dankzij het open-licentiebeleid kan iedereen accessoires voor deze standaard op de markt brengen. Kodak, Fuji, Leica, Panasonic, Olympus, Sanyo en Sigma ondersteunen officieel de standaard. Olympus bracht met zijn E-System de eerste FourThirds-camera op de markt.