Hoe zich te ontdoen van onnodige programma’s in Windows 10

Er zijn een aantal voorgeïnstalleerde programma’s die blijkbaar niet kunnen worden verwijderd uit Windows 10: om zich te ontdoen van hen gewoon PowerShell gebruiken. Dit is hoe

Windows 10 zit vol met programma’s en toepassingen die vooraf zijn geïnstalleerd door zowel de computerfabrikant als Microsoft. Sommige gebruikers zouden er, om uiteenlopende redenen, gemakkelijk van af komen. Het is echter niet altijd zo eenvoudig om van ze af te komen. Vooral die welke rechtstreeks door het Californische bedrijf zijn ingebracht.

Laten we de Xbox app als voorbeeld nemen. Niet iedereen is geïnteresseerd, maar toch is het bijna onmogelijk om het uit het systeem te verwijderen. Probeer het. Ga naar “Apps and Features”, zoek het programma en probeer het te verwijderen. Nutteloos. Doe hetzelfde met “Calculator”. Dito. In tegenstelling tot de andere software, kan de “Uninstall” knop, waarmee u zich zou kunnen ontdoen van de twee toepassingen, niet worden aangeklikt. Niet voor niets worden sommige van deze voorgeïnstalleerde programma’s best nooit verwijderd. Zij kunnen instabiliteit in het besturingssysteem veroorzaken. Andere kunnen echter veilig worden verwijderd.

Om apps te verwijderen die niet kunnen worden verwijderd, gebruikt u Windows PowerShell. Maar wees je bewust van de risico’s voordat je verder gaat. Het verwijderen van de verkeerde app kan, zoals we hebben gezien, schade aan uw pc veroorzaken.

Welke programma’s u moet verwijderen

Laten we teruggaan naar het eerste voorbeeld en zeggen dat u de Xbox-app niet meer nodig hebt. Hoe verwijder je het? Simpel. Zoek om te beginnen de zoekbalk (linksonder in het scherm) en typ “Windows PowerShell” in. Er wordt een venster geopend dat lijkt op de opdrachtprompt. Kopieer en voer in: Get-AppxxPackage *xboxapp* | Remove-AppxPackage en druk op enter. Als alles goed is gegaan, zult u de Xbox-app niet meer op uw computer aantreffen.

Een andere app die u kunt verwijderen, zonder grote schade aan Windows 10 toe te brengen, is “Microsoft Solitaire Collection”, de suite met spellen die Klondike, Spider, FreeCell, Pyramid en Tripeaks omvat. Niet iedereen is geïnteresseerd om het actief te houden op hun computer. Nogmaals, gebruik gewoon Windows PowerShell. Start het en voer deze tekenreeks in: Get-AppxPackage *solitairecollection* | Remove-AppxPackage. Dat is het.

Laten we eens aannemen dat u na een tijdje zin krijgt in een van Microsofts solitaire-spelletjes. De app is echter niet langer beschikbaar. Wat kunt u doen? Er is een methode waarmee u alle voorgeïnstalleerde programma’s in Windows 10 kunt terughalen die u met PowerShell hebt verwijderd.

Open PowerShell opnieuw, kopieer en plak: Get-AppxPackage -AllUsers| Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)AppXManifest.xml”}. Na een paar minuten zou u alle eerder verwijderde apps moeten hebben.

Houd er rekening mee dat u een “administrator” van de computer moet zijn om al deze dingen te kunnen doen.